Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 791. haftasında kayıplarının akıbetini sordu: “Adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 92. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla basın açıklaması yaptı. Yayınlanan videoda moderatörlüğü 1995 yılında gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun yaptı. Basın açıklamasını 1980 yılında gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in yeğeni Setenay Yarıcı okudu. 

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası çerçevesinde yapılan eylemde bu hafta, 1994 yılında gözaltına alınan ve kaybedilen Mehmet Selim Örhan, Hasan Örhan ve Cezayir Örhan için adalet istendi. Canlı yayında ilk olarak, Örhan ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ dava dosyası hakkında bilgi verdi. Yalçındağ, “Dosyanın üzerinden 20 yıl geçtiği için zamanaşımına uğratıldı ve failler korundu. Gözaltında kayıplar, faili gizlenen cinayetler aynı zamanda insanlığa karşı işlenen cinayetlerdir, bu yüzden zamanaşımına uğratılamaz” dedi. 

Mehmet Selim Örhan’ın oğlu Adnan Örhan; babasının, amcasının ve kuzeninin gözaltına alındıkları Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden seslendi. Örhan, “Yıllardır verdiğimiz mücadele devam ediyor. Katiller yargılanana kadar, cezalandırılana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

46 yaşındaki Mehmet Selim Örhan ve 40 yaşındaki Hasan Örhan’ın kemiklerinin Kulp’a bağlı Bağcılar Köyü’ndeki toplu mezarda bulunduğunu ancak 17 yaşındaki Cezayir Örhan’ın kemiklerinin hâlâ bulunamadığını hatırlatan Setenay Yarıcı, “Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan’ın gözaltında kaybedilişlerinin 26. yılında bir kez daha tekrarlıyoruz: bu insanlığa karşı suç açığa çıkartılmalı, fail ve sorumlu konumunda olanlar yargılanarak cezalandırılmalıdır. Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz! 92 haftadır hukuksuz bir biçimde bize kapatılan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.