Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Haziran’dan sonra turizm bölgeleri – Gazeteci Şaziye Karlıklı: “Yazlıkçılar Ayvalık’a seyahat yasağı varken de gelmeye başlamıştı”

Koronavirüs ile mücadele kapsamında başlatılan şehirlerarası seyahat kısıtlaması 1 Haziran 2020 itibarıyla kaldırıldı. Yasağın kalkması ile birlikte tatilciler ve yazlıkçılar da sahillere gitmeye başladı. Tercih edilen tatil bölgelerinden biri de Balıkesir’in en batısında, Ege Denizi kıyısında bulunan Ayvalık. Turizm açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip olan ilçedeki vaka durumunu, önlemleri, son gelişmeleri, Ayvalık’ta yaşayan Gazeteci-Yazar Şaziye Karlıklı ile konuştuk.

“Ayvalık’ta yazlıkçılar yasak süresince de gelmeye başlamıştı”

Şu anda Ayvalık’ta vakanın çok olmadığını söyleyen Şaziye Karlıklı, vakaların bu dönemden sonra yaygınlaşacağını düşünenlerden. Karlıklı’ya göre vaka ve ölüm sayılarının düşük olmasının bir nedeni Ayvalık’ın nüfusunun yaşlı olması, onların da bu dönemde evden çıkmamaları:

“Ayvalık’ın merkezi, normalde dışarından gelen turistlerin ilgi gösterdiği bir yer, şimdilik oraya bir ilgi yok. Ama burada mevsim de çok önemli zira haziran ayı Ayvalık için ilgi gördüğü bir ay değildir. İkinci grup ise yazlıkçılar. Bayramla birlikte hatta nasıl olduğunu hiç anlamadığım bir şekilde, yasak süresince de geldiler. Ayvalık, belli bir kalabalıklığı erişti. Ama gözlemlediğim kadarıyla büyük bir akın da olmadı.”

“Esnaf çok zor durumda”

Ayvalık’ta salgın döneminin en başında depresyonun hâkim olduğunu, sokaklarda az insanın gezdiğini söyleyen Karlıklı, 15 gün içinde Ayvalık’ın rahatladığını söyledi. İnsanların geçiminden ve bölgenin ekonomisinden bahseden Karlıklı, yaşlı nüfusun daha çok kurallara uyduğunu belirtti:

“Kurallara uyma meselesine gelince, burası o konuda da ikiye ayrılıyor. Dediğim gibi yaşlı nüfus çok var ama emekli olmuş 50 yaş üstü bir kitle de var. Onlar son derece çok dikkatli davranıyorlar. Ve tabii genç nüfus; gençlerde de istihdam sorunu var, burada kurumsal işletmeler yok ya da çok sınırlı, balıkçılık ve gündelik işlerle geçiniyorlar, o işler de kesilince o gençler de sokaklardaydı, meydanlardaydı. İster istemez vaka sayılarında artış olacak. Buranın ekonomisi tamamen dışarıdan gelenlere odaklanmış bir ekonomi. Birçok esnaf çok zor durumda, insanlar önlemlere dikkat ederek gelsin.”

Şaziye Karlıklı ile gerçekleştirdiğimiz röportajın tamamı: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.