Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporu: Mayısta 29’u koronavirüs sebebiyle olmak üzere en az 156 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Mayıs 2020 raporuna göre, 29’u koronavirüs nedeniyle olmak üzere mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi, başta sağlık emekçileri olmak üzere evden çalışan işçilerin de koronavirüs hastalığına yakalanmalarını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendirdiğini nisan ayında açıkladığı rapor ile duyurmuştu. Fakat SGK tarafından, 7 Mayıs’ta yayımlanan genelgede koronavirüsün bulaşıcı hastalık olduğu ve iş kazası/meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtildi.

İSİG Meclisi raporunda, nisan ayında koronavirüs nedeniyle en az 29 işçinin öldüğü belirtildi. Koronavirüs yüzünden hayatını kaybeden sayısının daha fazla olabileceği belirtilen raporda, “koronavirüsün giderek bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiği” vurgulandı.

Mayıs ayında yaşamını yitiren işçilerin altısı kadın, 150’si ise erkek. Hayatını kaybeden işçiler tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında çalışıyordu.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Mayıs ayında altı çocuk işçi can verdi. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 59 emekçi bulunuyor.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen/mülteci işçi bilgilerine de yer verildi. Mayıs ayında 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden mülteci/göçmen işçilerin altısı Afganistanlı, beşi Suriyeli. Hayatını kaybedenlerin arasında Azerbaycanlı, Gürcistanlı ve Iraklı işçiler de bulunuyor.

Ölen işçilerin ise sadece ikisi sendikalı. Sendikalı işçiler, cam ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.