Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Minneapolis’in polis teşkilatı kapatılıyor

Minneapolis Şehir Konseyi üyeleri, şehrin polis gücünü ortadan kaldırmak ve yerine alternatif bir model getirmek niyetinde olduklarını açıkladı.

Siyah ABD vatandaşı George Floyd (46), 25 Mayıs’ta Minneapolis kentinde, kendisini gözaltına almak isteyen polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmüştü.

Floyd’un öldürülmesinin ardından ülkedeki protestoların giderek büyümesi ile Minnesota Eyaleti Başsavcısı Keith Ellison, Chauvin hakkındaki suçlamayı üçüncü dereceden ikinci dereceye yükseltmişti. Ellison ayrıca, görevlerinden alınan fakat herhangi bir suçlama yöneltilmeyen, olay sırasında Chauvin’in yanındaki üç polis memuru Alexander Kueng, Tou Thao ve Thomas Lane’i ikinci dereceden cinayete yardım ve yataklıkla suçladığını açıklamıştı.

The Guardian’ın haberine göre Minneapolis Şehir Konseyi, kentin polis teşkilatını dağıtma ve yerine yeni bir kamu güvenliği sistemi kurma sözü verdi. Konseyin açıklaması ABD’de büyük yankı uyandırdı.

12 üyeden oluşan Şehir Konseyi’nin dokuz üyesi kararı onayladığı için, karar belediye başkanı tarafından veto edilemiyor. Pazar günü düzenlenen mitingde konuşan konsey üyeleri, geri kalan üç meclis üyesinin bu çabayı desteklediğini ancak karara imza atmak için hazır olmadıklarını söyledi.

Minneapolis Şehir Konseyi Başkanı Lisa Bender, etkinlikte “Minneapolis ve ABD genelinde şehirlerde polislik sistemimizin halkı güvende tutmadığı açıktır. Artan reform çabalarımız başarısız oldu, nokta” açıklamasında bulundu. Bender, “Taahhüdümüz, topluluğumuzun her bir üyesini güvende tutmak için gerekenleri yapmak ve gerçeği söylemek. Minneapolis polisi bunu yapmadı. Taahhüdümüz polisliği sonlandırmak ve bizi gerçekten güvende tutacak kamu güvenliği sistemlerini yeniden yaratmak” dedi.

New York Times’ın haberine göre, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi ile başlayan ve New York’ta 10 gündür süren kitlesel protestoların ardından New York Polis Departmanı’na aktarılan fonda kesinti yapılacağını açıkladı. Departmanın 6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde ne kadar kesintiye gidileceği konusunda detay vermeyen de Blasio, kesintinin sosyal hizmetlere ayrılacağını belirtti.

George Floyd’un öldürülmesinin ardından protestolar ABD’de ve dünyanın birçok kentinde sürüyor. Binlerce kişi ırkçılığa ve polis şiddetine karşı protestolara katıldı. Vaşington’daki protestocular Beyaz Saray’ın önündeki eylemlerini sürdürdü. New York’ta protestocular şehir merkezinde toplandı. Los Angeles’da düzenlenen eylemlere de binlerce kişi katıldı.

Dünyanın birçok şehrinde ırkçılığa karşı eylemler düzenlendi. İtalya’nın başkenti Roma, İspanya’nın başkenti Madrid’de halk sokaklardaydı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 10 binden fazla kişi bir araya geldi.

İngiltere’nin başkenti Londra, ırkçılık karşıtı gösterilerin haftanın son gününde de düzenlendiği başkentlerden biri oldu. Londra’daki ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye şarkıcı Madonna da katıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.