Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Selim Badur: “Koronavirüse karşı en gelişmiş teknolojilerle aşı çalışmaları yapılıyor ama asıl sorun aşıyı test etmekte”

Prof. Dr. Selim Badur, İstanbul Tabip Odası YouTube kanalında “Her yönüyle Kovid-19 virüsü ve önümüzdeki dönem” başlıklı bir sunum yaptı. Virüsü tüm yönleriyle irdeleyelen, aşı ve ilaç çalışmaları konusunda son bilgileri aktaran Badur, önlemlerin gevşetilmesiyle ilgili de görüşlerini paylaştı. Badur, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Ekmez moderatörlüğündeki sunumun sonunda soruları da yanıtladı. 

Prof. Dr. Badur sunuma koronavirüsün yapısını ve son verileri anlatarak başladı. Badur, konuyla ilgili yanıt bekleyen soruları şöyle sıraladı: 

  • Salgın süratle yayılıyor, aşıya acilen gereksinim var. Peki öncelik aşıda mı?
  • Alınan önemlerin hafifletilmesi, bilimsel mi, ekonomik kaygılardan mı?
  • İkinci dalga olasılığı var mı?
  • Klinik özellikler açısından bilinmeyenler neler? 
Aşı çalışmaları yapılan bölgeler. 

“SARS ve MERS için yapılan çalışmalar bugüne ışık tutuyor”

Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ve kontrolünde aşıların en etkili ve ekonomik araçlar olduğunu vurgulayan Badur, koronavirüse karşı aşı geliştirmesine acil gereksinim duyulduğunu söyledi. Aşı çalışmalarına 2003’teki SARS 1 ve 2012’deki MERS virüslerine karşı yapılan ön çalışmaların ışık tuttuğunu belirten Badur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama dikkat! İki etkene karşı yapılan aşı çalışmaları biraz hüsranla bitti. Aşı çalışmalarının daha başında, hayvan deneylerinde hazırlanan aşılarda immünopatogenez sorunlara yok açtı. Özellikle bu antikora bağlı bir enfeksiyon hasarı oluşturduğu anlaşıldı.”

“Sorun aşıyı ölçmekte”

Teknoloji olarak en yeni ve gelişmiş aşı çalışmalarının sürdüğünü anlatan Badur, sorunun aşıyı modern bir teknolojiyle hazırlamanın olmadığını, elde edilen aşının etkinliğinin önemli olduğunu söyledi:

“Sorun aşıyı modern bir teknolojiyle elde etmek değil. Elde ettiğiniz aşının etkinliğini ve işe yarayıp yaramadığını nasıl ölçeceksiniz? Bunu ölçmek için hayvan deneylerinden sonra insan deneylerine geçmek lazım. Birinci ve ikinci faz çalışmalarında gönüllülere aşı yapacaksınız ve sonra virüsü vereceksiniz. Burada birçok etik sorun ortaya çıkacak. Konu oldukça karmaşık.”

Sonbaharda bizi ne bekliyor?

Sonbaharda salgında gelinecek aşama konusunda da görüşlerini açıklayan Badur, yaz aylarında açık havada zaman geçirilmesinden dolayı enfeksiyonun azalmasının olağan olduğunu belirtti:

“Sokakta yürürken maske takarak herhangi bir şeyden korunmamıza belki de gerek olmadığını, açık havada virüsün bulaşmasının kolay olmadığını biliyoruz. Ama kapalı alanlardan yayılımın gerçekleştiğini unutmayalım. Yaz aylarında enfeksiyonun azaldığını göreceğiz. Ama sonbaharda kapalı alana girince virüsün yayılma hızını ancak yaşayıp göreceğiz.”

“Önlemler ticari kaygılarla gevşetildi”

Soru cevap kısmında okulların açılması ve önlemlerin gevşetilmesiyle ilgili fikri sorulan Badur, “Önlemlerin gevşetilmesi bilimsel olarak virüsün etkisinin ortadan kalkmasından çok ticari kaygılarla yapılmıştır” cevabını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.