Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversitelerde final dönemi başlıyor: Sınavlar YÖK’ün belirlediği üç farklı tarzda yapılacak, internete erişimi olmayan öğrenciler devlet kurumlarındaki bilgisayarları kullanabilecek

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından, önce 16 Mart’ta üniversitelerdeki eğitime üç hafta ara verilmişti. Ardından, 23 Mart’ta Bakanlar Kurulu, üniversitelerde bir sonraki karara kadar uzaktan eğitim verilmesini kararlaştırmıştı.

Üniversitelerin eğitimlerine elektronik ortamdan devam edeceğinin açıklanmasının ardından, üniversiteliler, internete ve bilgisayara erişime konusunda sıkıntı çektiklerini belirterek “Fırsat eşitsizliği oluşuyor” demişti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu tepkilerden yola çıkarak, üniversitelilerin, bu döneme özel olarak kaydını dondurabileceğini, her öğrencinin internete erişimi için gerekenlerin yapılacağını açıklamıştı. 

Tüm bunlar yaşanırken üniversitelerde final haftaları başladı ve eğitim döneminin sonuna gelindi. YÖK, 27 Mayıs’ta, final sınavlarının nasıl yapılacağını, uygulanacak yöntemin detaylarını anlatan bir açıklama yayımladı. 

“Sınavlarda güvenlik tedbirleri uygulanacak”

YÖK, yaptığı açıklamada, “Şeffaflık ve denetlenebilirlik esas alınarak sınav güvenlik tedbirleri uygulanacak” dedi. Bu tedbirler arasında soruların rasgele seçilmesi, tarayıcı kilidinin kullanılması ve tam ekran uygulaması bulunuyor.

“Bilgisayara ve internete erişimi olmayan öğrenciler devlet kurumlarındaki bilgisayarları kullanabilecek”

Üniversitelilerin, 13 Mart’tan bu yana tepki gösterdiği, “internet ve bilgisayar erişiminin yarattığı fırsat eşitsizliğine” dair ise YÖK, yaptığı açıklamada, “bilgisayar ve internete erişimi olmayan öğrencilerin devlet kurumlarındaki bilgisayarları kullanarak sınavlara girebileceğini” belirtti. 

Çevrimiçi sistemlerde hâlâ sistem çökmesi yaşanabiliyor

Uzaktan Eğitim Sistemi üzerinden verilen derslerde sistemsel hatalar çıkmasına tepki gösteren üniversite öğrencileri, sınav haftasında yaşanacak sistem çökmesinin ciddi mağduriyet yaratabileceği nedeniyle endişeli.  

Daha önce Ankara Üniversitesi’nde, sınav sisteminin sınav esnasında çökmesinin ardından üniversiteliler tepkilerini Twitter üzerinden dile getirmişti.

https://twitter.com/aliihsanglr/status/1269971044028297216

Final sınavları üç tür olacak

Üniversiteler, YÖK’ün açıklamasının ardından, final haftasında sınavların üç farklı türde olacağını belirledi. Canlı toplantı yoluyla, kameranın kullanıldığı ve soru cevap şeklinde olacak sınavların dışında, Uzaktan Eğitim Sistemi’nden yapılacak olan çoktan seçmeli sınavlar da var. Uygulanacak olan bir diğer sınav sistemi ise öğrencilere verilecek olan projelerin sisteme yüklenmesiyle gerçekleşebilecek.

Final sınavını canlı olarak yapacağını açıklayan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, bu kararı iptal etti

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlığı, final sınavlarının çevrimiçi olarak kamera ve ses kaydı ile yapılacağını açıklamıştı. Üniversitelilerin verdiği tepkilerin ardından dekanlık, “Öğrencilerin tamamında kamera, mikrofon imkânının bulunmaması, imkânlara ulaşamaması” nedeniyle kamera ve mikrofon uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler