Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

West Point Askeri Akademisi mezunları, Trump yönetimindeki devre arkadaşlarına seslendi: “Yemininize sadık kalın, ordunun itibarına gölge düşürmeyin”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Donald Trump‘ın, ismi Birleşik Devletler Askerî Akademisi olan ve kısaca “West Point” ismiyle anılan askeri akademinin 2020 mezuniyet törenine katılarak bir konuşma yapması bekleniyor. Mezuniyet töreninden önce “Long Grey Line” adında bir grup mezun, bu yıl mezun olacaklar için bir açıklama kaleme aldı. Açıklamada, West Point’ten mezun üst düzey kamu görevlilerinin apolitik bir ordunun güvenilirliğine ve “Görev, Onur, Ülke” ilkelerine ihanet ettikleri vurgulandı.

Medium’da yayınlanan açıklama, West Point mezunları tarafından kurulan “Long Grey Line” adında bir oluşum tarafından kaleme alındı. 60 yıl boyunca West Point’ten mezun olmuş yüzlerce kişinin üyesi olduğu bu oluşum, bugüne kadar on farklı başkanlık döneminde etkinliğini sürdürdü.

Yeni mezunlara seslenen yazıda, “Sadakat, liderliğin en çok suistimal edilen özelliğidir. Zayıf veya kendi kendine hizmet eden liderler, ‘düzen ve disiplin’ kisvesi altında, görev tanımını aşacak durumlarda sadakati vurgulayacaktır. Amerika’nın sizin liderliğinize ihtiyacı var” denildi. Açıklamada ayrıca, komutanlarını memnun etmeye ve kendi kariyerlerini geliştirmeye odaklanan liderlerin “sadece bir sorun değil, aynı zamanda bir utanç” olduğu vurgulandı.

Açıklamada, liderlerin aldatıcı, retorik kullanarak ve kavgacı veya etik olmayan davranışlar ile kamu inancına ihanet ettikleri, bunun da halkın güvenini yıprattığı belirtildi: “Biz West Point mezunları olarak, üst düzey kamu pozisyonlarında görev yapan mezunların görev yeminlerini ve ‘Görev, Onur, Ülke’ ilkelerine bağlılıklarını sürdürememelerinden endişe duyuyoruz. Bu durum apolitik bir ordunun güvenilirliği için bir tehdittir.”

West Point mezunu Savunma Bakanı Mark Esper, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump’ın en yakın iki yardımcısı Brian Bulatao ve Ulrich Brechbuhl, Trump yönetiminde önemli roller üstleniyor.

Asıl ismi Birleşik Devletler Askerî Akademisi olan ancak West Point ismiyle anılan akademi, dünyanın en eski askeri akademilerinden biri. Eski ABD başkanları Ulysses S. Grant ve David Dwight Eisenhower da bu okuldan mezun. Okulun mezunları arasında ayrıca astronot Buzz Aldrin ve devletin üst kademelerinde görev almış birçok ünlü isim bulunuyor.

Ne olmuştu?

ABD’nin 20. Genelkurmay Başkanı General Mark A. Milley, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’dan kiliseye yürüyüşüne katıldığı için özür dilemişti. Milli Savunma Üniversitesi’nin diploma törenine önceden kaydedilmiş bir video ile katılan Milley, “Orada olmamalıydım. O anda ve o ortamdaki varlığım, ordunun iç politikaya karışması olarak algılandı” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.