Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, maden ayıklama tesisine karşı mücadele eden Bursa- Kirazlıyayla’da: “Güzel devletimiz, köyümüze dokunma, huzurumuzu bozma”

Bursa‘nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’ndeyiz. Kirazlıyayla, Lübnan sermayeli Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi‘ne karşı köylülerin yürüttüğü mücadele ile gündemde.

Kurulacak olan maden ayıklama tesisi ile hem yeraltı hem de yerüstü suları kullanılacak, yıkama ve ayırma işlemi sırasında oluşacak atıklar ise çevreye zarar verecek. Bu nedenle köylüler projeye karşı çıkıyor.

7 Haziran’da beton mikserinde kalan atıklar göle boşaltılınca, köylüler maden şirketine tepki gösterdi. Atıkların boşaltıldığı göle giden köylüler şirket yetkilileriyle tartıştı. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullandıkları gölün kirletilmesine tepki gösteren köylüler durumu jandarmaya bildirdi.

Fakat jandarma, 8 Haziran sabahı erken saatlerde köylüleri evlerinden alarak, Yenişehir Jandarma Karakolu’na götürdü. İfadesi alınan dokuz kişi arasındaki erkekler serbest bırakılırken kadınlar savcılığa çıkarıldı. Gözaltına alınan kadınlar savcılık tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kirazlıyayla’ya giderek köy sakinleriyle konuştuk. Başka gidecek yerleri olmadığını söyleyen köy halkı,  “Maden ayıklama tesisine karşı mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.