Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü başladı: “Bu, Hakkâri’deki Zap Suyu ile Edirne’deki Meriç Nehri’nin buluşmasına dair bir yürüyüştür”

Haber: Dilek Şen & Ufuk Çeri

Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” bugün Edirne ve Hakkâri’den eşzamanlı olarak, polis engeline rağmen başladı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ve eski Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan’ın yaklaşık dört yıldır tutulduğu Edirne Cezaevi önüne varıp buradan Ankara’ya yürüyüş başlatmayı hedefleyen HDP’liler, önce İstanbul Silivri’deki bir alışveriş merkezi önünde buluştu. Polis burada HDP’lilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

Müdahalenin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yaptığı açıklamada “Bu, yürüyüş bir gün milyonların buluşmasıyla gerçekleşecektir. Edirne Cezaevi’nin önünde Selahattin Demirtaş şahsında, cezaevindeki tüm yoldaşlarımızla dayanışma duygularımızı paylaşmak üzere yola çıkıyoruz. ‘An serkeftin an serkeftin’ (Ya zafer ya zafer) diyoruz” dedi.

Silivri’den Edirne’ye gitmek üzere yola çıkan HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Tuma Çelik, Musa Piroğlu, Sezai Temelli, Saruhan Oluç, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın ve çok sayıda HDP’linin yer aldığı heyet, Edirne gişelerinde polis tarafından durduruldu. Heyettekilerin ve gazetecilerin kimlik sorgularını yapan polis ve jandarma, “Edirne’ye ne amaçla geldiniz?” diye sordu.

Daha sonra kente giren HDP’lilere, Edirne Cezaevi’nin önünde açıklama izni verilmedi. Cezaevine yakın bir alanda yürüyüşü başlatan HDP’liler adına konuşan Buldan, “Bu, Hakkâri’deki Zap Suyu ile Edirne’deki Meriç Nehri’nin buluşmasına dair bir yürüyüştür. Siyasi darbeler sonucunda birçok insanın hakkı gaspedildi. Bu ülke yıllardır darbelerle mücadele eden bir ülkedir” dedi.

Açıklamadan sonra İstanbul yönüne yürümek isteyen HDP’lilerin önü polis tarafından kesildi. Partililer yüz metre sonra araçlarına binip kentten ayrıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.