Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Alp Altınörs ile söyleşi: “Yüzde 0,22 oy alan Perinçek’i çıkarıp altı milyon oy alan HDP’ye küfrettiriyorsunuz ama buna yanıt hakkımız yok”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Alp Altınörs, HDP’ye medyada uygulanan sansürü Medyascope’a değerlendirdi. Altınörs, HDP’nin 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nden bu yana yaygın medyadaki yayınlara çağrılmadığını söyleyip “HDP’yi görünmez kılmak bir dönem çok esaslı bir strateji olarak uygulandı, ama artık gelinen noktada görünmez kılmak da yetersiz kalmaya başladı” dedi.

HDP Hakkâri Millevekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürülmesiyle bir darbe yapıldığını belirten Altınörs, partilerine uygulanan sansürün HDP tabanı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi:

“Bir yürüyüş başlatacağımızı ifade etmemizle birlikte havuz medyasında ‘HDP ne yapmak istiyor?’ şeklinde demokratik çabalarımızı değersizleştirmeye dönük bir karalama kampanyası başlatıldı. HDP’ye yönelik karalama kampanyalarının, HDP tabanı üzerinde negatif anlamda zerre-i miskal bir etkisi olduğunu zannediyorlarsa bunun kesinlikle böyle olmadığını bu yürüyüş sürecinde çok net olarak gördük. Ama bu, bunları masumlaştırmıyor tabii.”

Gazeteci Didem Arslan Yılmaz’ın Habertürk’te yayınlanan “Türkiye’nin Nabzı” adlı programı için “Gerçekten burada bir tartışma programı yok, burada bir fikir özgürlüğü sözkonusu değil” diyen Altınörs, şöyle devam etti:

“Doğu Perinçek gibi yüzde 0,22 oy alan, ne sağcının ne solcunun sevdiği, toplumun hiçbir kesiminde 40 yıllık siyasi tarihi boyunca hiçbir zaman sevilmemiş, 40 yıllık tarihinde 88 kez dönmüş bir kişiyi televizyonlara çıkarıyorsunuz ve altı milyon oy almış bir partiye küfrettiriyorsunuz, hakaret ettiriyorsunuz. Ama HDP’nin buna yanıt vermeye hakkı yok, bunu da ‘evrensel basın meslek etiği’ diye adlandırıyorsunuz. Buna artık çocuklar bile güler.”

Ne olmuştu?

Gazeteci Didem Arslan Yılmaz, Habertürk’te sunuculuğunu üstlendiği “Türkiye’nin Nabzı” adlı tartışma programının 15 Haziran’daki bölümünde hukukçu Salim Şen’in HDP’lilerin neden ekrana çıkarılmadığına dair sorusuna “Özel sektörüz. Bu bir tercihtir” yanıtını verdi. Habertürk televizyonunun ana haber sunucusu Veyis Ateş de dün, Arslan’ın açıklamasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin “PKK’nın eylemlerini kınamayan kişileri evrensel yayıncılık ilkeleri gereğince davet etmiyoruz” diye konuştu.

YouTube’da program yapan Cüneyt Özdemir ise tartışmayı sosyal medyaya taşıdı. Özdemir, dört HDP’liyi YouTube kanalına davet ettiğini ancak hepsinden “Meşgulüz” yanıtı aldığını söyledi. HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da konuya ilişkin tweetinde “Cüneyt Bey size yanlış bilgi ulaşmış sanırım. Asistanınız Van’daki temaslarımız sırasında aramış ve mesaj atmış. Bir saat sonra görüşmeden çıkınca aradım, ancak geç kaldığımızı söyledi. Randevuyu en azından birkaç saat önceden ayarlarsak memnuniyetle programınıza katılırız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.