Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LGS sınavı, salgın koşullarında yapıldı: “Çocuklar üç aydır evde oldukları için sıkıldı, zorlu bir sınavdı”

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin başvurduğu Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı, koronavirüs salgını koşullarında bugün yapıldı. Sınavın ilk oturumu 09:30’da başladı, 45 dakikalık aranın ardından saat 11:30’da başlayan ikinci oturumsa 12:50’de sonlandı.

Kurgu: Sedat Elbasan

Salgın koşullarında yapılması nedeniyle hem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çokça eleştirildiği LGS’de, öğrenciler geçen yıllardan farklı olarak kendi okullarında sınava girdi. Öğrencilere, fiziksel mesafe kurallarının gözetilmesi yönünde sıklıkla anons yapıldı. Sınav başlamadan önce öğrencilere yeni maskeler dağıtıldı. Öğrencilerin ellerini dezenfekte etmeleri de okul bahçelerine konan dezenfektanlarla sağlandı. Velilerse okul bahçelerine alınmadı.

Öğrencilerin maskeyle ve kapalı alanda sınava girmesi, koronavirüs tespit edilen çocuklar için hastanelerde sınav merkezleri oluşturulması; bilim insanlarının hem eleştirilerine hem de kaygılanmasına neden olmuştu. Yurdun dört bir yanından gelen görüntüler de fiziksel mesafenin korunamadığını daha sabah saatlerinde ortaya koydu. 

İstanbul Şişli’deki Maçka Pakmaya Hüsamettin Ziler Ortaokulu’nda sınava giren öğrenciler için de durum farklı değildi. 2006-2007 doğumlu sekizinci sınıf öğrencileri, sınavdan önce, teneffüs esnasında ve çıkışta ebeveynlerine sarılmak istedi. Yaklaşık üç aydır okullarına koronavirüs önlemleri kapsamında gitmeyen öğrencilerin pek çoğu sınavdan çıktılarında keyifsizdi.

Medyascope’a konuşan öğrenci Gökçe Maya Çınar (14), sınavı ,“En çok matematikte zorlandık. Hemen hemen herkes matematikte on soru yapabildi” sözleriyle anlattı. Annesi Mahiş Çınar ise salgın koşullarında sınav yapılmasını onaylamadığını belirterek, “Çocuklar üç aydır evde oldukları için sıkıldılar ve bunun handikabını yaşadılar. Zorlu bir sınavdı” dedi. 

Bakan Selçuk, sınavdan bir saat sonra soru kitapçıkları ile cevap anahtarlarının Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sitesinden açıklandığını duyurdu. Öğrencilerin sınav kitapçıkları ise 22 Haziran’dan itibaren okullardan alınabilecek. Sonuçlar da 16 Temmuz’da açıklanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.