Twitter, son birkaç hafta içerisinde sesli tweet, Fleets (hikaye özelliği) ve olası yanlış bilgiler içeren tweetler için uyarı etiketleri de dahil olmak üzere bazı yeni özellikler sundu. Twitter son olarak ise kullanıcıların, paylaşmak istedikleri makaleyi okumadan retweet etmemelerini sağlayacak bir uygulama getirdiğini duyurdu.
Did you read the article you’re about to spread? https://t.co/bUsvprod5C
— jack (@jack) June 10, 2020
Twitter’in getirdiği yeni özellikte kullanıcılardan, henüz okumadıkları takdirde tweet atmak üzere oldukları bir makalenin bağlantısını açmalarını isteyecek. Çarşamba günü denemeye alınan özellik şimdilik sadece Android telefonlarda kullanılabiliyor.
Sharing an article can spark conversation, so you may want to read it before you Tweet it.
— Twitter Support (@TwitterSupport) June 10, 2020
To help promote informed discussion, we're testing a new prompt on Android –– when you Retweet an article that you haven't opened on Twitter, we may ask if you'd like to open it first.
Kullanıcıların sorularını cevaplayan Twitter Destek hesabı, yeni özelliğin yalnızca haber yayıncılarının bağlantılarında denendiğini ve bir bağlantının Twitter üzerinden açılıp açılmadığını kontrol ettiğini açıkladı. Teoride, bir makaleyi Safari’de veya Google Chrome’da okuduysanız, daha sonra aynı hikayeyi Twitter’da paylaşmak istediğinizde söz konusu makaleyi Twitter’da da açmanız istenecek.
Are you tracking what we read on the internet, separate from the twitter app? Are you tracking what we read in print in an actual newspaper (I believe those still exist)?
— Prof99 (@TruthProf99) June 10, 2020
2016 yılında Washington Post’ta yayınlanan bir haberde, sosyal medya platformlarında 10 kişiden altısının haber bağlantılarını okumadan paylaştığı ortaya çıkmıştı. Columbia Üniversitesi ve Fransız Ulusal Enstitüsü’ndeki bilgisayar bilimcileri tarafından yapılan bir araştırmaya göre de sosyal medyada paylaşılan bağlantıların yüzde 59’u hiç tıklanmadı: Başka bir deyişle, çoğu insan haberleri hiç okumadan retweet ediyor.
Çalışmanın eşyazarlarından biri olan Arnaud Legout yaptığı açıklamada, “İnsanlar bir makaleyi okumaktan daha fazla paylaşmak istiyor” dedi. Legout, “Bu modern bilgi tüketiminin tipik bir örneğidir. İnsanlar daha derine inmek için çaba sarf etmeden özete dayanan bir görüş oluştururlar” diye konuştu.
Şirketler bu sorunu çözmek için ilk kez çalışmıyorlar. 2017’de, Norveç kamu yayıncısı NRK’nın yayımladığı bazı makaleler hakkında çoktan seçmeli bir sınav özelliği getirdi. Okuyucular, yorum gönderebilmek için soruları cevaplamak zorunda kaldılar.
Twitter’ın getirdiği yeni özelliklerden etkilenen isimlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump olmuştu. Trump’ın bazı Twitter paylaşımları yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle uyarı etiketi almıştı. Twitter, Trump’ın başkanlık seçimlerinde Kaliforniya’da yapılacak oylamayla ilgili iki paylaşımını, içeriğin “yanlış ve yanıltıcı” olduğuna işaret eden “ilgili olguları öğrenin” ibaresi ve konuya dair olguların sıralandığı içerik uzantısı ile birlikte yayınlanmıştı. Trump’ın geçtiğimiz hafta yaptığı bir paylaşımının altına da “değiştirilmiş medya” ibaresi geldi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Twitter yanlış bilgilendirmenin ve manipülasyonun önüne geçmek için attığı adımlara devam ederken geçtiğimiz haftalarda büyük bir operasyon ile AKP’ye yakın olan ve iktidarı eleştirenleri hedef gösteren 7 binden fazla hesabı kapattı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Stanford Üniversitesi’ne bağlı İnternet Gözlemevi tarafından hazırlanan rapora göre toplam 7 bin 340 hesap kapatıldı.