Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran yargısı, antropolog Fariba Adelkhah’ın beş yıllık cezasını onadı

France 24‘te yer alan habere göre, İran kökenli Fransız akademisyen Fariba Adelkhah hakkındaki beş yıl hapis cezası, temyiz mahkemesi tarafından onandı. Adelkhah, Fransa’nın en saygın okullarından biri olan Sciences Po Paris’e bağlı Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde (Centres de Recherche Internationale – CERI) antropoloji alanında çalışıyordu.

Adelkhah, geçen yıl haziran ayında İran’da meslektaşı Roland Marchal ile birlikte tutuklanmış ve bu yılın mayıs ayına kadar Adelkhah’ın duruşması yapılmamıştı.

Adelkhah, mayıs ayında çıkarıldığı mahkemede, “milli güvenliğe tehdit” ve “sistem karşıtı propaganda” suçlarından beş yıl hapse mahkûm edilmişti. Adelkhah’ın avukatı Said Dehghan, kararı temyize götüreceklerini açıklamıştı. Ancak salı (30 Haziran) günü İran haber ajansı ISNA, Adelkhah’a verilen beş yıl hapis cezası kararının onandığını duyurdu.

Adelkhah ile birlikte tutuklanan Marchal ise geçen mart ayında serbest bırakılmıştı. Aynı dönemde Fransa’da tutuklu bulunan İranlı bir mühendisin serbest bırakılması sonrasında, mahkûm takası iddiaları gündeme gelmişti.

Adelkhah’ın tutukluluğu, Paris ve Tahran arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine neden olmuş ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, geçen mayıs ayında verilen kararın politik olduğunu belirtmiş ve Adelkhah’ın serbest bırakılmasını talep etmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.