Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da casusluk suçlamasıyla tutuklanan akademisyen Fariba Adelkhah’ı meslektaşları anlatıyor

İran ve Fransa vatandaşlığına sahip Antropolog Adelkhah, 16 Temmuz’da Tahran’da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Le Parisien gazetesinden Nicolas Berrod, Adelkhah’ın meslektaşlarıyla konuştu. Adelkhah’ın meslektaşları, onu meraklı ve dinamik bir akademisyen olarak anlatıyor. Tez danışmanı ise, “Fariba her şeyi şerefiyle yaptı” diyor.

Nicolas Berrod’un Le Parisien’deki yazısıdan çeviridir:

“Konuştuğumuz insanların ağızlarında benzer kelimeler tekrarlanıyor. Fransa’daki üniversite kariyeri boyunca Fariba Adelkhah ile çalışanlar, ‘meraklı, dinamik ve komik’ bir kadından bahsediyor. 60 yaşındaki akademisyenden tutuklandığından bu yana herhangi bir haber yok.

Fariba Adelkhah Sciences Po Paris’in Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde çalışıyordu. Kurumun müdürü ve en iyi arkadaşlarından biri olan Béatrice Hibou, ‘Son senelerde Fariba sık sık İran’daydı. Çünkü İran’daki dini Şii okulları üzerine büyük bir çalışma projesi vardı’ diye anlatıyor. Birçok araştırmacı, mesleki nedenlerle ülkeyi ziyaret ettiklerinde Fariba’nın onlara eşlik etmekten çekinmediğini anlatıyor.   

Başarılı bir üniversite kariyeri

Fariba Adelkhah 1959’da doğduğu İran’ı çok iyi tanıyor. 1977’de 18 yaşında genç bir üniversiteli olarak eğitimine devam etmek için Fransa’ya geldi. Strazburg Üniversitesi’nden sonra Sosyal Bilimler Yüksek Araştırma Okulu’na geçti. 1990 yılında ‘Örtünün Altındaki Devrim: İran’ın İslami Kadınları’ adlı tezini yazdı. O dönem tez danışmanı olan Jean-Pierre Digard, ‘Fariba, sert ve yönetilmesi kolay olmayan birisiydi, her şeyi şerefiyle yaptı’ dedi.

Fariba yıllar boyunca çalışmalarını doğduğu ülke, kendi toplumu ve özellikle kadınların yeri üzerine yaptı. Önce, Ulusal Siyasal Bilimler Vakfı’na, daha sonra ise Science Po’nun Uluslararası Araştırmalar Merkezi’ne 2004 yılında araştırmacı olarak katıldı. Fariba Adelkhah buradaki çalışmaları sırasında Fransa vatandaşlığını aldı.

“Ne zaman gevezelik etsek bana son gördüğü filmi anlatırdı”

‘O açık fikirli ve kültüre tutkulu birisiydi. Örneğin, ne zaman gevezelik etsek bana son gördüğü filmi anlatırdı’ diyerek sırrını anlatıyor büro arkadaşlarından birisi. Béatrice Hibou, onun komik ve delice gülüşlerini de hatırlıyor. Fariba, ‘çok neşeli, çok dinamik, çok hırçın birisi’. Onun, ‘Harika bir kişiliğe sahip’ olduğunu anlatıyor.

Tez danışmanı Jean-Pierre Digard, onun çalışmalarında bağımsız ve bilimsel olduğunda ısrar ediyor. 1990’lı yıllarda Adelkhah ile tanışan gazeteci Henri Vernet de ‘öncelikli bir ideolojiye sahip olmadığını’ hatırlıyor.

Jean-Pierre Digard, Adelkhah’ın 2009 yılında İran’da tutuklanan Fransız öğrenci Clotilde Reiss için dönemin Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a açık bir mektup gönderdiğini anlatıyor. 2009 yılında Fransa’daki l’Express gazetesine röportaj veren Fariba Adelkhah ‘İran’da araştırmacıların 007 ajanı gibi görüldüğünü’ açıklıyor.  

Akademisyen Béatrice Hibou, Adelkhah’ın özgürlüğüne kavuşması için imza toplamanın bu gibi durumlarda işe yaramadığını, daha farklı çözümler düşündüklerini açıkladı. Üniversitenin iletişim ağı üzerinden akademisyenler destek mesajları paylaşıyor.

Kapak Fotoğrafı: Thomas Arrive / AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.