Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran kökenli Fransız akademisyen Fariba Adelkhah, “milli güvenlik” gerekçesiyle İran’da beş yıl hapse mahkum edildi

İran kökenli Fransız akademisyen Fariba Adelkhah, İran’da beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Antropolog Adelkhah, geçen yıl haziran ayında İran’da çalışmalarına devam ederken tutuklanmıştı. Adelkhah tutuklandığında görev yaptığı Sciences Po Paris’teki meslektaşları, Fransız akademi çevresi ve Fransız hükümeti durumu kınamış ve Adelkhah’ın serbest bırakılmasını istemişti.

Avukatı Said Dehghan bugün yaptığı açıklamada, Adelkhah’ın “milli güvenliğe tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle beş yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı. Dehghan, Adelkhah’ın ayrıca “sisteme karşı propaganda” suçundan da bir yıl ceza aldığını ancak İran hukukunda iki ceza verilmesi durumunda uzun olanın geçerli olduğunu belirtti. Kararların temyize götürülme yolu açık.

Hem Fransa hem de İran vatandaşı olan Adelkhah’ın yargılanma süreci 3 Mart’ta Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nin 15. Dairesi’nde başlamıştı. Davanın ikinci duruşması ise 19 Mart’ta görülmüştü.  

Adelkhah ile beraber tutuklanan Roland Marchal ise geçen mart ayı sonunda serbest bırakılmıştı. Aynı anda, Fransa’da tutuklu bulunan İranlı bir mühendis de serbest kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.