Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi: Yılın ilk altı ayında en az 934 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Haziran 2020 raporuna göre, yılın ilk altı ayında en az 934 işçi, yalnızca haziran ayında sekizi çocuk en az 188 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi tarafından hazırlanan raporun giriş kısmında Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz günü meydana gelen patlama yer aldı. İSİG Meclisi fabrikaya dair şu bilgileri paylaştı: “Coşkunlar bir aile şirketi ve birden fazla benzer isimli şirketleri bulunuyor. Bu şirketlerde tespit edebildiğimiz kadarıyla son 13 yılda sekiz patlama yaşandı, beş işçi hayatını kaybetti ve yaklaşık 100 işçi de yaralandı. Geçmiş yıllarda fabrikayı incelemeye giden uzmanların aktarımlarına göre de ‘İşletme binaları patlayıcı bir maddenin üretildiği bir fabrikadan çok tavuk çiftliğini andıran binalardan oluşmaktadır.’  Hemen hemen her yönden ciddi eksiklikler barındıran fabrikanın bu zamana kadar nasıl faaliyette olduğunu ise devlet ve sermaye örgütleriyle ilişkisinde aramak gerekiyor.”

Raporda 2020 yılının ilk yarısında 934 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Haziran ayında yaşamını yitirenlerin dördü kadın, 184’ü erkek işçi. Kadın işçi ölümleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Haziran ayında sekiz çocuk işçi can verdi.

Hayatını kaybeden işçilerin 57’si, 50 yaşın üstündeydi. Bu kişiler çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileriydi.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen işçi bilgilerine de yer verildi. Haziran ayında sekiz göçmen işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden göçmen işçiler arasında Afganistan, Suriye ve Türkmenistan vatandaşları bulunuyor.

Ölen işçilerin üçü sendikalıydı. Sendikalı işçiler, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.