Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak’tan beri haber alınamıyor. Kayıp ilanı verildiği tarihten bu yana 200 gün geçen Doku için, Türkiye tarihinin en uzun arama çalışmasını gerçekleştiren (180 gün) ekipler, Uzunçayır Baraj Gölü ve Sarısaltuk Viyadüğü çevresinde Doku’ya ait hiçbir ipucu bulamadı. İçişleri Bakanlığı Yardımcısı ve Sözcüsü İsmail Çataklı, bugün yaptığı açıklamada, arama çalışmalarından emin olmak için barajdaki suyun tahliyesine başlandığını belirtti.
Sarısaltuk Viyadüğü çevresindeki baraj gölünün bir kısmının kurutulacağını söyleyen Çataklı, “Hedef, mümkün olduğu kadar barajın, en azından köprünün etrafındaki alanın kurutularak çalışmayı gözle görülür bir şekilde sonuçlandırmaya gayret etmek. Fiilen barajın boşaltılması çalışması başladı” dedi. Yapılan çalışmalarla, su 2,5 kilometre aşağıya çekilecek.
Medyascope’tan Hazar Dost’a konuşan Tunceli Devlet Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri, “Şu an üç türbin suyun tahliyesine başladı. Günde yaklaşık 70-100 santimetre su tahliye edilecek” dedi
Medyascope’un ulaştığı Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri de “Baraj gölü olduğu için arama çalışmalarını yüzeyde bitirmemiştik. Yarından itibaren, sualtı çalışmalarımız tekrar başlayacak” diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı, Tunceli Valiliği ve AFAD tarafından çıkarılan program çerçevesinde yapılacak arama çalışmaları üç ayaklı olacak. Dalgıçlar suyun tahliye edildiği bölgede sualtından arama çalışması yaparken, kara ekipleri havadan drone’larla tahliye edilen bölgeyi görüntüleyecek. AFAD’a bağlı olan gönüllü ekibi de karada arama çalışmalarına devam edecek.
Ne olmuştu?
Aile, arama çalışmalarının sonlandığı 6 Temmuz’dan hemen sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla bir görüşme gerçekleştirdi. Gülistan’ın ablası Aygül Doku, bu görüşmeden sonra yaptığı paylaşımda “Bakan Soylu, Dinar Köprüsü çevresindeki bütün suyun kurutulacağını ve bu sürecin 15 gün içinde tamamlanacağını bize söyledi” derken, olayda hâlâ cinayet şüphesi olduğunu belirtti.