Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maden şirketi göle giden yolu kapatınca Kirazlıyayla köylüleri inşaat araçlarının yolunu kesti: 12 kadın gözaltına alındı

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde, Lübnan sermayeli Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı köylülerin yürüttüğü mücadele devam ediyor.

20 Temmuz günü civardaki birçok göleti kapatan şirket son olarak, köylülerin tarla ve bahçelerini suladığı Kamışlı Gölü’nün yolunu kesti. Gölet yolunun kapanmasına tepki gösteren köylüler ise inşaat araçlarının yolunu keserek eylem yaptı.

Köylüler alternatif yol yapılmadan yolun kapanmasını kabul etmiyor. Traktörleriyle su almak için göle giden köylüler, göle ulaşamadı. Maden sahası dışında da çok sayıda demir ve inşaat malzemesi ile karşılaşa köylüler, köyün merasında bulunan inşaat demirlerinin bir an önce kaldırılmasını istedi.

Köylü kadınlar maden sahasına giden kamyonların önünü kesti

Kirazlıyayla’da maden şirketi, köy yolunu kullanarak askerler eşliğinde projenin yapıldığı alana yoğun malzeme sevkıyatı yaptı.  Bunun üzerine köyün kadınları, askerler eşliğinde malzeme taşıyan kamyonların önünü kesti ve kamyonların maden sahasına gitmesine izin vermedi.

Yol kesme eyleminde yaşları 50 ile 70 arasında değişen 12 kadın gözaltına alınarak, Yenişehir Karakolu’na götürüldü.

“Onlar bizim yolu kapatınca suç olmuyor da biz kapatınca mı suç oluyor?”

Beton firmasının şikâyeti üzerine gözaltına alınan kadınlar ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.  Serbest bırakılan kadınlar, karakolda kendilerine neden kamyonların önünü kestikleri sorularak, suç işlediklerinin söylendiğini aktardı. Kadınlar ifade sırasında, “Onlar bizim yolu kapatınca suç olmuyor da biz kapatınca mı suç oluyor?” diyerek suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Medyascope 12 Haziran’da Kirazlıyayla Köyü’ndeydi: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.