Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşverenle yüzde 1 zamda anlaşan Öz İplik-İş’i değiştirmek isteyen işçilere baskı: “Sendika değiştirme hakkımız engellenmeye çalışılıyor”

Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet gösteren Beks Çorap Fabrikası‘nda Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) temmuz ayı itibaren örgütlenmeye başladı. 

Beks Çorap Fabrikası’nda işçiler, 2017 yılında Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası‘na üye olmuş ve sendika 2018 yılında üç yıllık toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalamıştı.

Ancak işçiler, Öz İplik-İş Sendikası’nın, TİS’i kendilerinden habersiz imzalamasından ve asgari ücrete gelen zammın üzerine sadece yüzde 1 oranında zam yapılmasından şikayetçi.  Zara, H&M ve Tchibo gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan fabrikada binin üzerinde işçi çalışıyor. 

İşçiler, yaşadıkları sorunları, yetkili sendika ile çözemedikleri için Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e üye olmaya başladı. TEKSİF’e toplu üyelikler başlayınca işveren de baskıları artırdı. 

Fabrikada çalışan işçiler, yaşadıkları sıkıntıları Medyascope‘a anlattı. 10 yıldır fabrikada çalışan bir işçi, “Sendika değiştirmek istediğimiz için çok fazla baskı görüyoruz” dedi. 

“Tazminatsız işten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz”

Başka bir işçi ise işverenden çok, Öz İplik-İş Sendikası temsilcilerinden baskı gördüğünü söyledi ve “Sürekli işten çıkarılmak ile tehdit ediliyoruz. ‘Fabrika küçülmeye gider’ deniyor. Tazminatsız işten atılabileceğimiz ve hiçbir hak iddia edemeyeceğimizi söylüyorlar. Başka sendikaya gidemeyeceğimiz sürekli gündeme getiriliyor” diye konuştu.  

İşveren, sendikaya üye olan ve üyelik çalışması yürüten bazı işçileri “ücretsiz izne” çıkardı. İşçiler ise salgının bahane edildiğini, asıl amacın farklı bir sendikaya geçmelerinin engellenmesi olduğunu söylüyor. İzin belgesi için insan kaynakları yetkilisi ile görüşmeye giden işçilerin iddiasına göre, yetkililer, onlara başka bir sendikanın çalışmasını bu işyerinde yapamayacaklarını söylemiş.

Öz İplik-İş’in TİS sürecinde işçinin iradesini yok sayarak işveren ile anlaştığını belirten işçiler, “Sendikalı olmamıza rağmen asgari ücretin çok az üstünde ücret alıyoruz. Sendika asgari ücretin üzerine yüzde 1 zamda anlaştı. Bu bizim kabul edeceğimiz bir şey değildi. Bu sebeple sendikayı değiştirmek istiyoruz” dedi.

TEKSİF: “Suç duyurusunda bulunacağız”

TEKSİF Örgütlenme Uzmanı Ali Bayram da işçilerin kendi iradeleriyle sendikalarına üye olduğunu söyledi.  Fabrika yönetiminden bazılarının, üyelerine baskı yaptığını söyleyen Bayram, “Bu anayasal bir suçtur. Biz de cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Biz işverenin ve vekillerinin bu konuda tarafsız olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Beks Çorap: “İki sendika arasındaki rekabet”

Beks Çorap İnsan Kaynakları Müdürü Sema Altun ise TEKSİF’in iddialarının doğru olmadığını söyledi. Yaşanan sıkıntıların kendilerinden kaynaklanmadığını belirten Altun, “Öz İplik-İş ve TEKSİF sendikalarının arasındaki rekabet bizim fabrikamıza da yansımıştır.  Biz, işçilerin sendika seçmesi konusunda tarafsızız. Sendika tercihi konusunda, işçiler üzerinde baskı yapmamız sözkonusu değildir” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.