Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roman kadınlar, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ile çevrimiçi toplantıda buluştu: “Biz de buradayız”

Roman kadınlar, Roman Diyalog Ağı’nın (RODA) Güçlendirilmesi Projesi’nin açılış toplantısı kapsamında, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ile bir araya geldi. 22 Temmuz’da Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşen toplantıya, çeşitli illerden 22 Roman kadın katıldı. 

Roman kadınlar: “Biz de buradayız”

RODA üyesi kadınlar, sağlıksız barınma koşulları, yetersiz beslenme, eğitime erişememe, maruz kaldıkları ayrımcılık başta olmak üzere, yaşadıkları birçok sorunu dile getirerek çözüm önerilerinde bulundu.

Moderatörlüğünü Gebze Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hande Barlın’ın üstlendiği toplantı, Roman kadınların hikayelerinden oluşan bir video ile başladı. Video gösteriminin ardından, açılış konuşmasını yapan Barlın, 2010 yılındaki Roman açılımından bu yana yaşadıkları sorunların erkek gözüyle aktarıldığını, kadınların bu sürecin dışında kaldığını belirtti.

Roman kadınların ilk kez “Biz de buradayız” diyerek bir araya geldiğine dikkat çeken Barlın, kadınların hem hak temelli çalışmalarda hem de kamu–sivil toplum kuruşları diyaloğunun sağlanmasında katılımcı rolde olacağı bir sürece girdiklerini söyledi.

Çeşme’de çadırları yıkılan İzmirli Romanları hatırlatan Christian Berger, İstanbul Sulukule’de mahalleyi bölen demir tellerin kaldırılmasını sembolik açıdan anlamlı bulduğunu aktardı. 2011’de yayımlanan “Ulusal Roman Entegrasyon Politikaları İçin Avrupa Çerçevesi” raporunun akabinde hazırlanan strateji belgesindeki maddelerin somut eylemlere dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Berger, “Hak temelli yaklaşıma sahip, kapsayıcı bir politika çerçevesine ihtiyacımız var. Taban örgütleri yaygın bir katılım sağlamalı. STK’lar ile yerel yönetimler arasında etkili bir işbirliği olmalı” dedi.

“Roman kadınlar salgınla mücadele edecek imkânlara sahip değil”

Türkiye’nin çeşitli illerinden 22 Roman kadın, salgın döneminde derinleşen yoksulluktan, virüse karşı mücadele edecek imkânlara sahip olmadıklarından, tek odalı evlerde yaşamanın zorluklarından, geçim sıkıntısının şiddeti tırmandırdığından ve yaşadıkları diğer sorunlardan bahsetti. RODA üyesi kadınlardan Nilay Karadeniz, toplumun yoksullukla boğuştuğunu, kadınların güvencesiz işlerde çalışarak ev geçindirdiğini, kreş gibi yerler olmadığı için çocukların bakımını evdeki büyük kız çocuğunun üstlendiğini, dolayısıyla kız çocuklarının eğitimden geri kaldığını anlattı.

Kadınların okuma–yazma ve meslek edinme kurslarına gitme konusunda istekli olduğunu, bunun için acilen imkân sağlanması gerektiğini söyleyen Karadeniz, “Toplum öncelikle eğitimle desteklenmeli. Kadınlar bu anlamda güçlü olursa toplum da güçlü olur” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.