Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da mahkeme “unutulma hakkı” konusunda Google lehine karar verdi, Avustralya hükümeti gizlilik endişeleri nedeniyle Google’a dava açtı

Google’a gizlilik endişelerinden dolayı dava üstüne dava açılıyor: 2014’ten beri bir milyon kişi, Google’dan arama listelerindeki bağlantıları silmesini istedi.

Almanya’da iki davacının gizlilik endişeleriyle Google’a karşı açtığı davada, mahkeme Google lehine karar verdi. Avustralya hükümeti ise gizlilik endişeleri nedeniyle Google’a dava açtı.

Almanya’da Google’a karşı davaların ilki, eski bir hayır kurumu müdürü tarafından açıldı. Davacı, Google’da adı arandığında çıkan, yönetici olduğu kuruluşun mali sıkıntılarından ve kendi hastalığından bahseden haberlerin kaldırılmasını talep etti.

Avrupa Adalet Divanı’na sevk edilen ikinci dava ise iki finans şirketi liderinin, kendilerine ait yatırım modellerinden bahseden haberlerin kaldırılması talebine ilişkindi. Davacılar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bazı internet sitelerinde, kendileriyle ilgili birçok sahte haber bulunduğunu ve bu haberlerin diğer finans şirketlerine pazarlanmaya çalışıldığını savundu.

2014’ten bu yana yaklaşık bir milyon insan, arama listelerinden yaklaşık dört milyon bağlantının silinmesini talep etti

Google, 2014 yılında aramalardan içerik kaldırmaya başladı. Avrupa Birliği (AB) vatandaşları, Google’dan isimleriyle ilgili bilgilerin kaldırılmasını talep etme hakkına sahip. Her talep ayrı ayrı ele alınıyor fakat şirket yalnızca birinin sağlığı, ırkı, dini veya cinsel yönelimi ile ilgili arama bağlantılarını silmeyi kabul ediyor.

2014’ten bu yana yaklaşık bir milyon insan, arama listelerinden yaklaşık dört milyon bağlantının silinmesini talep etti. Taleplerin neredeyse yarısını yerine getiren şirket, Almanya’dan gelen şikayetlerden sonra, bağlantı adreslerinin yani linklerin altıda birini arama sonuçlarından çıkardı.

Avustralya hükümetinden Google’a dava

Avustralya hükümeti, gizlilik endişelerinden dolayı Google’a karşı, bir yıldan daha kısa süre içinde iki dava açtı. Ülkedeki tüketicilerin haklarını koruyan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’nun (ACCC) yaptığı açıklamaya göre Google, kişisel verileri toplamak için tüketicilerden açık onay almıyor.

ACCC, Google’ın hesap etkinlikleri hakkında veri toplamasının önünü açan politikasındaki değişikliğe dikkat çekiyor. Reklam şirketi DoubleClick ile birleşen Google, kişiye yönelik reklam satmak için güçlendirilmiş veri kullanıyor. ACCC’ye göre Google, tüketicilere şartların yeterince açık olmadığı bir form gönderiyor ve tüketici formu kabul ederse verilerini farkında olmadan Google ile paylaşıyor.

ACCC’ye göre, tüketiciler Google’ın politikasındaki değişikliği fark etseydi, pek çoğu veri paylaşımını kabul etmeyecekti. ACCC’nin açtığı davada ne tür bir ceza istediği ise henüz belli değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.