Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayıları illerin verdiği sayılarla uyuşmuyor – “İkinci dalgayı birinci dalgayla beraber yaşayabiliriz”

Haber: Hazar Dost – Fırat Fıstık

Türkiye’de koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin başlamasının ardından vaka sayıları yeniden günlük bin bandına dayandı. 30 Temmuz’da “Bir süre 900’e doğru inen yeni hastamız giderek artıyor” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün (2 Ağustos) yaptığı açıklamada, “Kurban Bayramı ve tatilde tedbir eksikliği önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak sonuçları açısından kaygı verici” diyerek vaka sayılarındaki artışa dikkat çekti. 

Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde 29 Haziran’dan beri günlük olarak paylaşılan “Türkiye Kovid-19 Durum Raporu”nda, bölgelerdeki günlük hasta, iyileşen ve hayatını kaybeden kişilerin sayıları veriliyordu.

En son 1 Ağustos 2020 verilerine dair hazırlanan raporda, en fazla vakanın olduğu bölge 265 kişiyle Güneydoğu Anadolu oldu. En az vaka ise 15 yeni vakanın görüldüğü Batı Marmara bölgesi. Sonraki günlerde rapor yayımlanmadı.

Bakanlığın verdiği sayılar illerden gelen sayılarla uyuşmuyor

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ağustos’ta yayımladığı raporda, Malatya’nın da içinde bulunduğu Ortadoğu Anadolu bölgesinin günlük vaka sayısı 51 kişi olarak açıklandı. 

Ancak Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte koronavirüsü vaka sayılarının arttığını söyleyerek, ”Son dört gündür günlük 100’lü rakamları aşıyoruz. Neredeyse her sokakta en az bir pozitif vakamız oldu” dedi.

1 Ağustos günlük raporu

Şanlıurfa Tabip Odası: “Günlük 300-350 yeni vaka tespit ediliyor”

Yine Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde, Şanlıurfa’nın da içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu bölgesindeki günlük vaka sayısı 1 Ağustos’ta 265 olarak verilmişken, Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, kentte günlük 300-350 civarında pozitif koronavirüs vakasının tespit edildiğini, hastanelerde yer sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Gaziantep Tabip Odası Başkanı: “Yoğun bakımlar dolu, sağlık çalışanları arasında vaka sayısı artıyor”

Medyascope’a konuşan Gaziantep Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Hastanelerde yoğun bakımların artırılması gerekiyor. Şu anda Gaziantep’te yoğun bakımların tamamı dolu, yatan hasta kabul edilemiyor. Evde izole edilemeyenlerin kaldıkları devlet yurtlarında tedavi edilen hastalar var. Sadece Gaziantep değil, bölgedeki çoğu ilde durum aynı” dedi. Gaziantep’teki vaka sayılarının bakanlığın açıkladığı sayılardan daha yüksek olduğunu belirten Ateş Tarla, “Sahadaki gördüklerimizle rakamlar uyuşmuyor. İkinci dalgayı birinci dalgayla beraber yaşama riskimiz var” diye konuştu.  

Tatil beldelerinde yoğunluk artıyor

Bayram tatilinin de başlamasıyla beraber, yazlık bölgelerdeki nüfusta yoğunluk yaşanmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Birinci dalga sahillere indi, tatilde dikkatli olalım” diyerek tatile çıkanları uyardı. 

Tatile çıkanlar Marmara Adası’nı doldurdu. Marmara Adası Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Şu anda Avşa adamızda görüldüğü gibi plajlarımızda adım atacak yer yok. Adamız tamamıyla gelen turistlerimizle dolmuş vaziyette” diyerek adanın yüzde yüz dolu olduğunu belirtti.

Muğla Tabip Odası Başkanı: “Muğla bayram tatilinde salgın yokmuş gibi davrandı”

Medyascope’a konuşan Muğla Tabip Odası Başkanı Hakkı Turhan, “Yaz aylarıyla beraber Muğla’ya gelenlerin maske ve sosyal mesafe kuralına uymaması nedeniyle vaka sayılarında artış yaşanmaya başladı. Denetim olmadığı için insanlar kurallara uymuyor. Görüntüler, iki hafta sonrası için bize endişe veriyor” dedi.

İzmir-Çeşme’de tatilcilerin nüfusu 1 milyona çıkardığı iddia edildi

Kurban Bayramı tatili için tercih edilen bölgelerden biri de İzmir’in Çeşme ilçesiydi. Bayram öncesi hafta sonlarında 650 bine ulaşan nüfus yoğunluğunun, bayramın ikinci gününden itibaren 1 milyonu aştığı iddia edilirken görüntüler, yeni vaka sayıları için uyarı verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler