Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler, koronavirüs salgınında kontrolü kaybediyor: 27 milyon kişi karantinaya alındı

Filipinler’de koronavirüs vakalarının sayısı giderek artıyor. Ülkede 27 milyon kişi tekrar karantinaya alındı. Sağlık sisteminin kırmızı alarm verdiği ülkede, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, virüsün yayılmasının önüne geçemiyor.

Filipinler’de Manila yönetim bölgesi ve bölgeye bağlı şehirlerde 27 milyondan fazla kişi, hızla yayılmaya devam eden koronavirüs salgınının kontrol altına alınması için tekrar evlerinde karantinaya alındı.

Duterte, bugün, ülkedeki vaka sayısının 100 bini aşmasından sonra koronavirüs salgınına karşı önlemlerin yeniden alınacağını açıkladı.

Salgına karşı yeniden hayata geçirilen önlemler kapsamında, ana caddelerde toplu taşıma araçları çalışmayacak ve sokaklarda polis düzenli olarak denetim yapacak. Ayrıca, Manila’ya şehirlerarası uçak seferleri de durduruldu. İki hafta sürmesi planlanan karantina döneminde, gece sokağa çıkma yasağı da uygulanacak.

Geçen hafta, ülkedeki sağlık kuruluşları, sağlık sisteminin yetersiz kalma ihtimalinin olduğu konusunda Duterte’yi uyarmıştı: “Sağlık çalışanları kimin yaşayıp kimin öleceğine karar verme gibi ağır bir yükün altında kalmamalı.”

Manila şehrindeki iki büyük devlet hastanesi, sağlık çalışanlarının önemli bir bölümü koronavirüse yakalandığı için kapatıldı. Bazı özel hastaneler, yatak kapasiteleri dolduğu için hasta kabul edemiyor.

Duterte, koronavirüsle ilgili halka bilimsel olmayan ve tehlikeli tavsiyelerde bulunduğu için eleştiriliyor. Örneğin, yoksul insanlara, eğer alkol bulamazlarsa petrol istasyonlarındaki petrolle ellerini dezenfekte edebileceklerini söylemişti.

Filipinler, Güneydoğu Asya’da en çok vakanın görüldüğü, dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya’yı geride bırakacak gibi görünüyor. Her iki ülkede de yapılan test sayısı oldukça düşük.

Filipinler’de şimdiye kadar koronavirüs yüzünden 2 bin 104 kişi hayatını kaybetti. 

Halkın Duterte’ye güveni kalmadı

Geçen hafta ulusa seslenen Devlet Başkanı Duterte ise halka koronavirüse karşı uyuşturucuyla mücadelede gösterdiği gayreti göstereceğine dair söz verdi. Fakat halkın Duterte’ye karşı duyduğu güven önemli ölçüde azalmış durumda. Duterte, hem koronavirüs krizine hem de ekonomik krize karşı başarılı politikalar ortaya koyamazken koronavirüs önlemlerini erken kaldırdığı da konuşuluyor.

Filipinler’de salgına karşı askeri güçlerin müdahalesi ile uygulamaya sokulan ilk önlemler, zaten yoksul olan halkın durumunu iyice zorlaştırdı fakat salgının yayılma hızı engellenemedi.

The Guardian‘a konuşan eski Ateneo Yönetim Bilimi Fakültesi Dekanı Antonio La Vina, Filipinler’in dünyadaki en sıkı ve uzun süreli karantina sürecini yaşadığını ancak hükümetin tüm çabalarının boşa çıktığını söyledi. La Vina, koronavirüs sürecinde, Duterte’nin baskıcı ve suçlayıcı bir politika yürüttüğünü ve bunun da insanları ayrıştırdığını, salgına karşı alınan önlemleri etkisizleştirdiğini ileri sürdü. 

Filipinler ekonomisi, koronavirüs salgınından dolayı büyük yara aldı, işsizlik oranı yüzde 17,7’ye çıktı. Yurtdışında yaşayan göçmenlerin ülkeye getirdiği döviz, önemli bir gelir kalemiydi fakat mayıs ayında bu gelir yüzde 19,3 oranında düştü. Karantinanın yeniden başlayacak olması da ekonominin düzeleceğine dair umutları suya düşürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.