Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter, bilgi kirliliğini önlemek için devletlere bağlı kişi ve kuruluşların hesaplarını etiketlemeye başladı

Twitter, siyasi manipülasyon ve bilgi kirliliğine karşı yeni bir uygulama getirdi. Bu uygulamaya göre, devlette çalışan üst düzey yetkililerin, devlete bağlı medya kuruluşlarının ve bu kuruluşlarla ilişkili kişilerin profillerinde ve paylaşımlarında, bu ilişkiyi ifade eden bir etiket yer almaya başladı.

Twitter tarafından perşembe günü (6 Ağustos) yapılan açıklamaya göre, sözkonusu hesapların profillerinde ve paylaşımlarında, hesabın ilişkili olduğu devleti ve hesabın devletle ilişkisini belirten etiket ve sembol konuluyor. Örneğin, Rusya’ya bağlı Sputnik‘in hesabında ve hesabın attığı tweetlerde “Russia state-affiliated media” yani “Rusya ilişkili medya kuruluşu” etiketi görülüyor.

Twitter’ın açıklamasında, “İnsanların bir medya hesabının direkt ya da dolaylı olarak bir devlet ile bağlantılı olduğunu bilme hakkı olduğuna inanıyoruz” denildi.

Şimdilik sadece beş ülkeyle ilişkili hesaplar etiketlenecek

Etiketleme uygulaması şimdilik Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere’yi kapsıyor.

Devlet tarafından finanse edilen ama yayın bağımsızlığını koruyan kuruluşların hesapları etiketlenmeyecek. Twitter’ın açıklamasındaki örneklere göre ABD’den National Public Radio (NPR) ve İngiltere’den BBC‘ye etiket uygulaması getirilmedi. Twitter adına konuşan bir sözcü de etiketlenen hesaplar arasında hiçbir ABD’li medya kuruluşunun olmadığını doğruladı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy Twitter hesabında yaptığı bir açıklamada, “Oyunun kurallarını kendilerinin belirleyebileceklerini düşünüyorlar! Bu bir sanrı. Bu bariz riyakârlık geri tepecek ve Batı medyasının güvenilirliğini zedeleyecek, etiket olsun ya da olmasın. İnsanlar artık gerçeğe erişemiyor” dedi. Polyanskiy’nin hesabı da etiketlenenler arasında.

Twitter bu uygulamanın, aşamalı olarak daha fazla ülkeyi kapsayacak şekilde genişletileceğini açıkladı.

Sosyal medya devleri, kullanıcıların, sivil toplum kuruluşlarının ve devletlerin de baskısıyla, platformlarındaki siyasi güdümlü bilgi kirliliği ile mücadele etmek için adımlar atıyor. Twitter, Donald Trump’ın “şiddete sürükleyen” tweetlerinin altına uyarı koymuş, Türkiye’nin de içinde olduğu bir grup ülkedeki hükümet kontrolündeki “trol” hesaplarını kapatmıştı.

Haziran ayında Facebook da benzer bir etiketleme uygulamasına geçeceğini açıklamıştı ancak henüz platformda bu değişiklik gerçekleşmedi.

Siyasi amaçlar ile organize olarak sosyal medyada yanlış bilgi yayma veya bilgi kirliliği yaratma konusu, 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimi ile öncelik haline gelmişti. Bu durum, yaklaşan 2020 seçimi bağlamında da büyük önem taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.