Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi: “Temmuz ayında en az 164 işçi yaşamını yitirdi”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Temmuz 2020 raporuna göre, temmuz ayında en az 164 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG tarafından hazırlanan raporda, Lübnan’da meydana gelen amonyum nitrat patlamasına değinilerek, Türkiye’de de benzer risklerin bulunduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Dardanel fabrikasında, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından dile getirilen “kapalı devre çalışma sistemi”nin hayata geçirildiği vurgulandı: “İl Hıfzısıhha Kurulu üretime ara verilmesi kararını vermesi gerekirken çalışmanın devamına ve işçilerin gösterilen yerde konaklamasına karar veriyor. Şantiyelerde, tekstil fabrikalarında, kargo firmalarında vs. yaşananlar işçi sınıfına karşı işlenen suçlar olarak tarihe geçmektedir.”

Konserve sektöründe faaliyet gösteren Dardanel’in Çanakkale’de bulunan fabrikasında, 40’tan fazla işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine 1570 işçi, kapalı devre çalışma sistemi adı altında 14 gün süreyle karantina yurtlarında yatırılıp, fabrikadan çıkmadan çalışmaya devam ettirilmişti.

İSİG Meclisi, 2020 yılının ilk yedi ayında ise iş cinayetlerinde en az 1098 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Sadece temmuz ayında ise 164 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi.

Temmuz ayında yaşamını yitirenler işçilerin üçü kadın, 161’i ise erkek. Kadın işçi ölümleri kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Temmuz ayında yedi çocuk işçi can verdi.

Hayatını kaybeden işçilerin 43’ü, 51 yaşın üstündeydi. Bu kişiler çiftçiler ile tarım, kimya,  büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileriydi.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen işçi bilgilerine de yer verildi. Temmuz ayında altı göçmen işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden göçmen işçilerin beşi Suriye, biri Afganistan vatandaşı.

Ölen işçilerin yedisi sendikalıydı. Sendikalı işçiler, tarım, madencilik, inşaat ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Raporun tamamın buradan ulaşabilirsiniz. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.