Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, okulların açılması kararını değerlendirdi: “İktidar tercihini öğrencilerden değil, özel okul sahiplerinden yana kullandı”

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği konulardan biri eğitim. Salgınla beraber kapanan ve uzaktan eğitime geçilen okullar, eğitimdeki eşitsizliğin ne denli derin olduğunu ve özel okullar ile devlet okulları arasındaki fırsat eşitsizliğini gözler önüne serdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da dünkü (12 Ağustos) Bilim Kurulu toplantısı sonrası başta öğrenciler, veliler ve eğitimciler olmak üzere herkesin kafasındaki “Okullar ne zaman ve hangi koşullarda açılacak?” sorusuna yanıt verdi. Bakan Selçuk açıklamasında, “31 Ağustos 2021 tarihinde okulları uzaktan eğitim ile açıyoruz. 21 Eylül’de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlanacak” dedi. Ancak koronavirüs gölgesinde kapsayıcı bir eğitimin nasıl sağlanacağı halen bir bilinmez.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise Bakan Selçuk’un açıklamalarını yetersiz bulurken, okulların mevcut şartlarda açılmasını eleştiriyor. Medyascope yayınına katılan Aydoğan, kırsal kesimde ve kentlerde yaşayan öğrenciler arasındaki uçurumun derinleştiğini, internete erişim ve gerekli bilgisayar ve tabletlere sahip olma sorununun Türkiye’nin genelindeki bir “eşitsizlik” sorunu olduğunu söylüyor.

Aydoğan’a göre salgın süresince, Milli Eğitim Bakanlığı özel okul sahiplerinden yana tutum aldı. Okulların açılış tarihi de özel okulların ihtiyaçlarına ve sermaye kazanımına göre şekillendi. “Kamusal eğitim mücadelesi, yaşamsal bir mücadeledir. Salgın dönemi, sağlık hakkının ne kadar yaşamsal olduğunu gösterdiyse eğitim alanında da benzer süreci yaşıyoruz” diyen Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem siyasi iktidar hem de Milli Eğitim Bakanlığı tercihini eğitim emekçilerinden ve öğrencilerimizden yana değil, özel okul sahiplerinden yana kullandı. Salgın süresince öğretmen arkadaşlarımız mobbinge uğradı.”

Bakan Selçuk’un açıklamalarının yetersiz olduğunu yineleyen Aydoğan, okulların açılmasına haftalar kala yaşanan süreci, “Somut kaygıları giderecek bir hazırlık yok. Ek bütçe hazırlanmadan, ek personel ataması yapılmadan, okulların ek derslik ve malzemeye yönelik ihtiyaçları giderilmeden uzaktan eğitimdeki eşitsizlikleri giderme yolunda önlemler alınmadan yapılacak hiçbir açıklama, bizim yaşadığımız sorunlara çözüm üretemez” sözleriyle eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.