Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya koronavirüs vaka sayısında son üç ayın zirvesini gördü, Bavyera’da 900 pozitif vaka sonradan fark edildi

Almanya koronavirüsle mücadelede dünyaya örnek gösterilen ülke olsa da bugünlerde salgında ikinci dalga endişesi yaşıyor. Almanya’da çarşamba günü itibarıyla tespit edilen koronavirüs vaka sayısı son üç ayın zirvesini gördü. Koronavirüs krizinin yönetildiği resmi merkez olan Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, nisan ayı başında vaka sayısı toplam 6 bin civarındaydı. Rakamlar mayıs ayında düşüşe geçti. Düşüş haziran ve temmuz aylarında da devam etti. Ancak temmuz sonunda eğri yeniden yükselirken, çarşamba günü mayıs ayı başındaki rakamlara geri dönüldü. Robert Koch Enstitüsü, 12 Ağustos Çarşamba günü, 1226 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu. Bundan önce görülen en yüksek günlük vaka sayısı, 9 Mayıs’ta 1251 olarak kayıtlara geçmişti.

Robert Koch Enstitüsü’ne göre, artışın nedeni sınırların açılmasıyla yurtdışından ülkeye taşınan enfeksiyonlar. Enstitü, son bir ayda yurtdışından taşınan enfeksiyonlarda Balkan ülkeleri Türkiye, Bulgaristan, Romanya ile Polonya ve İspanya’yı işaret etti. Ayrıca yine enstitüye göre, 3-9 Ağustos günleri arasında yurtdışından taşınan enfeksiyonlar toplam vakaların yüzde 31’ini oluşturuyor.

Pozitif 900 vaka günler sonra fark edildi, Sağlık Bakanı istifasını sundu

Her ne kadar seyahat yasaklarının esnetilmesi ve açılan sınırlar artan vaka sayısının temel sebebi olarak görülse de Bavyera eyaletinde yaşanan test skandalı tüm gözlerin eyaletin başkenti Münih’e çevrilmesine neden oldu. Bavyera makamlarınca da onaylanan gelişmeye göre, yaklaşık 44 bin kişiye ait sonuçlar test sahiplerine geç ulaştırıldı ve bu testlerde sonucu koronavirüs pozitif olduğu tespit edilen 900 kişi bulunuyordu. 900 kişi pozitif çıkan test sonuçlarına ulaştığında çoktan Almanya’nın çeşitli noktalarına dağılmıştı. Almanya’nın gündemine oturan gelişmenin, artış eğilimi gösteren vaka sayısıyla birebir bağlantılı olup olmadığıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Bavyera Başbakanı Markus Söder ve Bavyera Sağlık Bakanı Melanie Huml.

Eyalet Başbakanı Markus Söder, dün konuyla ilgili düzenlenen kriz toplantısının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Söder, yaşanan hatayı kabul ederken hatanın hazırladıkları stratejide değil, uygulamada olduğunu kaydetti, herkesten özür diledi.

Söder ayrıca, Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanı Melanie Huml’ın iki kez istifasını sunduğunu açıkladı. “Ona olan güvenim tam” diyen Söder, Huml’ın bakanlık görevine devam edeceğini söyledi.

Resmi makamlardan birbiri ardına açıklamalar geliyor

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, açıklanan verilerden sonra Deutschlandfunk’a verdiği röportajda artan rakamların bir uyarı işareti olduğunu, ani ve keskin bir artış için endişelendiğini söyledi. Bakan Spahn ayrıca, ülkenin çeşitli noktalarında partiler ve aile içi kutlamalar yapıldığını, tatillerden ve seyahatlerden geri dönüşler nedeniyle rakamların artış gösterdiğini doğruladı. 

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de endişe verici rakamlardan sonra kameralar karşısındaydı. Seibert’in artışla ilgi endişesi benzer olsa da yeni vakaların daha çok gençlerde görüldüğüne dikkat çekti. Hükümet sözcüsü, ”fazla hareket ettiklerini’ söylediği gençlerin, virüsü başkalarına bulaştırma potansiyelinin yüksek olduğunu kaydetti. Seibert, hastanelerin ve sağlık sisteminin her türlü olumsuzluğa hazır olduğunu da vurguladı.

Alman Tabipler Birliği Başkanı Susanne Johna, ağustos ayının ilk günlerinde ikinci koronavirüs dalgasının Almanya’ya ulaştığını açıklamıştı. Augsburger Allgemeine’ye konuşan Johna, ikinci dalganın kısmen düşük bir eğilimle başladığını ancak yine de ciddi bir tehlike oluşturduğunu söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.