Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cargill işçileri eylemlerini İstanbul’a taşıdı: “Mahkeme kararları uygulanmazsa yarın Cargill Genel Merkezi önünde oturacağız”

Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Cargill işçileri eylemlerini İstanbul’a taşıdı. İşçiler, Cargill fabrikasının önemli müşterisi olan Fastad Gıda’nın Beşiktaş’taki binası önünde bir açıklama yaptı.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill şirketinin fabrikasında 14 işçi, Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten atılmıştı. İşten atılan işçiler, fabrika önünde direnişe geçerek kapı kapatma eylemi yapmaya başlamıştı. Salgın nedeniyle ara verdikleri eyleme geçen hafta fabrika önünde yeniden başlayan işçiler, direnişin 853’üncü gününde eylemlerini İstanbul’a taşıdı. İşçiler, Beşiktaş’ta bulunan ve Cargill fabrikasının önemli müşterisi olan Fastad Gıda önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Medyascope‘a konuşan işçiler, “Elimizde mahkeme kararları var. Cargill bizim sorunumuzu çözmeli” dedi. İşçiler, işe iadeleri gerçekleşmediği sürece Cargill’in müşterileri önünde de açıklama yapmayı sürdüreceklerini söyledi.

“Devlet kotayı azaltınca küçüldük ve işçi çıkardık”

Öte yandan bir açıklama yapan Cargill ise tatlandırıcı üretiminin devlet tarafından belirlenen kotaya bağlı olarak 2018 yılında önemli ölçüde azaldığını, bu nedenle Orhangazi’deki mısır işleme tesisinde küçülmeye gidildiğini, bu çerçevede de 16 çalışanın iş sözleşmesini feshettiklerini bildirdi. Cargill’e göre, çalışanlar tarafından açılan 14 davanın nihai temyiz kararları açıklandı; dava dosyalarının dördünde, Cargill’in Orhangazi fabrikasındaki çalışanları sendikalaşma nedeniyle haksız işten çıkardığına dair iddiaların asılsız olduğu doğrulandı; dosyaların sekizinde karar, işten çıkarmaların çalışanların sendikalaşması nedeniyle gerçekleştirildiği yönünde; kalan iki davada ise çalışanlar sendika üyesi değil. Nisan ayında tazminat bedellerinin tamamının işçilere ödendiğini belirten Cargill açıklamasında, böylelikle hukuki sürecin mahkeme kararına uygun şekilde tamamlandığı savunuluyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.