Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mülteci kamplarından Altın Top Ödülü’ne: Luka Modric’in otobiyografisi çıkıyor

2018 yılında dünyanın en iyi futbolcusu seçilen Hırvat oyuncu Luka Modric‘in otobiyografisi satışa çıkıyor.

Hayata mülteci kamplarında başlayıp, daha sonra ülkesini Dünya Kupası finaline taşıyan Modric, otobiyografisinde Hırvat bağımsızlık savaşında karakterinin şekillenmesine yol açan trajik olayları ve aile bireyleri ile yaşadığı zorlukları anlatıyor.

9 Eylül 1985’te, Hırvatistan’ın Zadar şehrinde dünyaya gözlerini açan Modric, henüz başına geleceklerden habersizdi. Daha altı yaşındayken kendini bir savaşın içinde buldu. Yugoslavya’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan etmek isteyen Hırvatlar, kendilerini bir anda Sırplar’ın acımasız saldırıları arasında bulmuşlardı. Böyle bir ortamda çocukluğunu geçiren Modric, dedesinin, Sırp milliyetçisi paramiliter grup Çetnikler tarafından öldürülmesi, mülteci kamplarında yaşam mücadelesi vermesi gibi birçok travmayı henüz altı yaşındayken yaşıyordu.

”Dedemin öldüğünü anlayamadım”

Modric otobiyografisinde dedesini ne kadar çok sevdiğine değiniyor. Dedesi için, “Dedeme duygusal olarak çok bağlandım. Ben hep onunlaydım. Babam onun adını bana verdi. Yaşanılanlar kolay değildi ama gençken bunları anlamıyorsun. Artık bizimle değil ve onu hiçbir şey geri getiremez” diyor.

Luka Modric, ailenin ilk torunuydu. Bu sebepten dede Luka’nın torununun hep üzerine titrediğinden bahseden Modric, onunla tavşan avlamaya gittiğini otobiyografisinde anlatıyor. Aile bağları çok sıkı olan Modric, anaokuluna gitmek yerine hafta içi günlerini babaanne ve dedesi ile eski bir taş evde geçiriyordu.

Torun Luka, dede Luka Modric ile tavşan avında.

1990’ların başında Yugoslavya parçalanıyordu, Hırvatistan bağımsızlığını ilan etmişti ve savaş kapıdaydı. Sırplar, Modric’in dedesinin yaşadığı dağlık bölgenin kontrolünü ele geçirmeye başlamıştı ve ortam çok gergin ve tehlikeli bir hal alıyordu. Birçok Hırvat bölgeden ayrıldı. Modric’in babaannesi ve dedesi ise bölgeden ayrılmayı tercih etmemişti. Bir grup Çetnik, Sırpça şarkılar söylerken dede Luka ile karşılaştılar. ”Sen kimsin, burada ne yapıyorsun? Burası Sırp toprağı ” diye dede Luka’ya bağırdılar. Dede Luka makineli tüfek ile öldürülmüştü. Çetnik grup o gün altı kişiyi daha öldürdü. Modric’in babası, dede Luka’nın cansız bedenini buldu ve onu eve getirdi. Modric otobiyografisinde “Onu evimize getirdiklerinde ne olduğunu bilmiyordum” diye hatırlıyor:

”Tek hissettiğim şey kederdi. Babam kolunu etrafıma doladı ve beni tabuta götürdü. ‘Oğlum git dedene veda et’ dedi. Bunun onu son görüşüm olduğunu anlayamadım. Ailem beni odadan çıkardı. Beni trajediden uzaklaştırmak istediler. Onun tam anlamıyla kapısının eşiğinde öldüğünü her düşündüğümde canım yanıyor.”

Modric 10 yaşındayken öğretmeni sınıfından onları üzen veya korkutan bir şey hakkında yazı yazmasını istedi. Modric dedesinin ölümünü ilk kez dile getirdi:

‘Asla unutmayacağım korku ve olay dört yıl önce Çetnikler dedemi öldürdüğünde gerçekleşti. Onu çok sevdim. Herkes ağladı ve sevgili dedemin artık olmadığını anlayamadım. Bunu yapanlar ve bizi evimizden kaçıranlara insan denilebilir mi diye sorardım.”

”Ben her zaman sessiz biriydim”

Modric, karakteri şekillenirken küçüklüğündeki yaşadığı olayların etkili olduğuna değinmişti. Onu kolay kolay basına demeç verirken ya da magazin sayfalarında göremememizin sebebi sessiz biri olması. “Spot ışığında rahat değilim” diyor ve ekliyor: ”Ben her zaman sessiz biriydim. Röportaj vermeye meraklı biri değilim. Sadece mecbur kalırsam. Bunun özel bir nedeni yok. Gazetecilerle bir problemim yok. Ben sadece bir insan olarak böyleyim. Spot ışığında olmayı veya fazla konuşmayı sevmiyorum.”

Luka Modric, 2018 yılında dünyanın en iyi futbolcusu seçildi.

Mülteci kampında büyüyen, daha sonra ülkesinin en önemli futbolcusu olan Modric, ülkesini 2018 Dünya Kupası finaline taşımıştı. 2018 senesinde Cristiano Ronaldo, ve Lionel Messi ile Ballon d’Or (Altın Top) için aday gösterilmişti. Modric, 2008’den bu yana Messi – Ronaldo hâkimiyetini yıkabilen tek futbolcu oldu.


Luka Modric’in otobiyografisi “Luka Modric: My Autobiography”, 20 Ağustos Perşembe günü satışa çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.