Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu’da koronavirüs önlemleri artırıldı: Abant, Gölcük ve Yedigöller’e HES sistemi ile girilecek

Bolu’da koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere bir yenisi daha eklendi. Özellikle hafta sonu şehir içinden ve dışından birçok ziyaretçinin geldiği turistik noktalar Abant, Gölcük Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı’na Hayat Eve Sığar (HES) sistemi ile girilecek.

Bolu Valiliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin, Vali Ahmet Ümit başkanlığında toplandığı ve salgınının yayılmasını engellemek amacıyla bu önlemin alındığı belirtildi.

Bolu’nun salgının ilk aylarında Türkiye ortalamasına göre oldukça iyi olduğu ancak temmuz-ağustos aylarında salgının yayılma hızının ve vaka sayısının arttığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “İlimiz genelinde salgının hızla yayılmaya başlamasının ve pozitif vakaların yüksek oranlara ulaşmasının, hastanelerde yatan hastaların artmasının en önemli sebeplerinin, sünnet düğünü, nişan, kına, düğün, taziye, toplu taşıma, toplu işyerleri, cenaze işlemleri gibi toplu etkinliklerde katılımcıların koronavirüsle mücadele kurallarına uymamalarından ve il dışından gelen pozitif vaka tanımlı veya temaslılarla temaslarından kaynaklandığı anlaşıldığından yeni tedbirlerin bu hususlar göz önünde bulundurularak alınması uygun görülmüştür.”

Koronavirüs pozitif teşhisi konulan ya da testi pozitif çıkan kişilerle temasta bulunanların, elektronik imkanlar da dahil her türlü tedbir alınarak evlerinde kalmasının sağlanacağına dikkat çekilen açıklamada; Abant, Gölcük Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı’na yapılacak ziyaretlerin kısıtlanması ve toplu, sosyal aktivitelerle ilgili alınan yeni önlemler şöyle açıklandı:

“Abant, Gölcük, Yedigöller mesire alanlarına il içinden ve il dışından yoğun şekilde ziyaretçilerin geldiği, bu ziyaretçilerin en azından bazılarının pozitif vaka tanımlı veya temaslısı oldukları ve evlerinden çıkmamaları gerektiği halde sözkonusu mesire alanlarına geldikleri tespit edildiğinden, ilk etapta Abant, Gölcük ve Yedigöller’e tatil günlerinde girişlerin Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda elektronik HES sistemi kullanılarak gerçekleştirilmesine; ülkemiz genelinde ve ilimizde koronavirüs sebebiyle vefat eden vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun kronik rahatsızlığı olan veya 65 yaş ve üzeri şahıslardan oluştuğu anlaşıldığından kronik rahatsızlığı olan veya 65 yaş ve üzeri olan vatandaşlarımızın virüsten daha iyi korunabilmelerine yardımcı olabilmek amacıyla toplu ulaşım araçlarını kullanmalarının, sünnet düğünü, nişan, kına, düğün, taziye, cenaze namazı, pazaryerleri gibi insanların topluca bulundukları faaliyet ve sosyal aktivitelere katılmalarının kısıtlanmasına yani bu tür aktivitelere katılmalarının engellenmesine; vatandaşlarımızın yeme-içme gerekçesiyle maske takmamalarına sebebiyet verdiği anlaşıldığından, maske çıkarılmasını önlemek amacıyla cadde ve sokaklarda sigara içilmesine, dondurma ve çekirdek gibi gıda tüketimine izin verilmemesine; lokanta, restoran, kafe gibi yeme-içme mekanlarında yeme-içme eyleminin dışında mutlak surette maskeli olunmasına karar verildi.”

Açıklamada ayrıca, vatandaşların toplu olarak bir araya geldikleri sünnet düğünü, kına, nişan, düğün gibi etkinlikler için en az üç gün önce emniyet veya jandarmaya bildirimde bulunulması kuralının getirildiği belirtildi. Etkinlikler en fazla iki saat sürebilecek, yiyecek ikramlarına izin verilmeyecek ve tedbirlere ne kadar uyulduğu en az iki kontrolörden oluşan “Salgın Denetim Ekipleri” tarafından denetlenecek.

https://twitter.com/boluvaliligi/status/1295781707203907585?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.