Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, suikast sonucu öldürülen Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis’in adlarını verdiği füzelerini tanıttı

İran, yerli üretimleri olan balistik ve seyir füzelerini sergiledi. Balistik ve seyir füzeleri Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), İran üzerindeki yaptırımların yeniden uygulanmasını talep etmeye hazırlanırken İran yerel televizyon kanalında yayınlandı.

İran Ulusal Savunma Sanayi Günü görücüye çıkan iki yeni füze, isimlerini 3 Ocak 2020 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla suikasta uğrayan Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Iraklı milis lideri Ebu Mehdi el-Mühendis’ten alıyor.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen tören, başkent Tahran’da yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile üst düzey yetkililer katıldı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Füzeler, özellikle seyir füzeleri bizim için çok önemli. İki yıldan kısa bir süre içinde menzili 300 kilometreden 1.000 kilometreye çıkarmış olmamız büyük bir başarıdır” dedi. 

“Komşularımız, İran’ın savunma kapasitesinin onların da faydasına olduğundan emin olsunlar”

Füzelerin savunma amaçlı olduğunu söyleyen Ruhani, “Askeri gücümüz ve füze programlarımız savunma amaçlıdır. İran’ın savunma kapasitesini artıracak ancak hiçbir zaman saldırı stratejisi izlemeyecektir” diye konuştu.

Kasım Süleymani neden, nasıl öldürüldü?

İran’ın en önemli askeri figürlerinden olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020’de uçakla geldiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Trump’ın talimatıyla uğradığı bombalı saldırıda öldürülmüştü. 

ABD Savunma Bakanlığı, Süleymani’nin, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nin İran destekli Kataib Hizbullah militanları ve Haşdi Şabi destekçileri tarafından saldırılmasına onay veren yetkili olduğunu belirtmiş, gelecekte Amerikan diplomat ve askeri personeline karşı gerçekleşecek olası saldırıların önlenmesi için bu saldırının düzenlendiğini açıklayan bir bildiri yayımlamıştı.

Snapback yaptırımları

Yeni füzelerin tanıtımı, Vaşington’un, İran’a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uygulanan ve ekim ayında Tahran’ın dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşma kapsamında sona erecek olan silah ambargosunu uzatmaya çalıştığı sırada geldi.

İran, Rusya, Çin, Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD arasındaki nükleer anlaşma, Tahran’ın, yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer silah geliştirmesini önlemeyi amaçlıyordu. Bu anlaşma 2015 Güvenlik Konseyi kararında yer alıyor.

Başkan Donald Trump’ın ABD’yi anlaşmadan çekip İran’a yeniden felç edici yaptırımlar uyguladığı 2018’den bu yana Tahran ve Vaşington arasındaki gerilim yüksek.

Vaşington, amacının Tahran’ı nükleer çalışmalarına daha katı sınırlar koyan, balistik füze programını kısıtlayan ve bölgesel vekalet savaşlarını sona erdiren daha geniş bir anlaşmayı kabul etmeye zorlamak olduğunu söylüyor. İran ise ABD yaptırımları yürürlükte olduğu sürece görüşmeleri reddediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.