Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay’ın yardım hesapları birbirini tutmuyor

Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay arasındaki bağış ilişkisinde soru işaretleri var. Bakanlığın “para aktardık” dediği yıllarda Yeşilay’ın mali bilgiler dokümanında para görünmüyor, kimi yılda da bakanlığın “aktardık” dediği miktar ile Yeşilay’ın “aldık” dediği miktar birbirini tutmuyor.

BirGün gazetesinde çıkan İsmail Arı imzalı habere göre, Sağlık Bakanlığı bu yılın ilk yarısında Yeşilay’a 148 milyon 548 bin TL yardım aktardı. Bakanlık, 2019 yılında ise Yeşilay’a 93 milyon TL yardımda bulundu. Yeşilay’ın resmi internet sitesinde ise faaliyetlere ve harcamalara ilişkin detaylı bilgilere yer verilmedi. 

2018 yılında 19 milyon lira kayıp

Birgün’ün haberi üzerine Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay’ın mali verilerine bir de biz göz atmak istedik. Sağlık Bakanlığı, 2016’dan beri Yeşilay’a bütçe yardımında bulunuyor. Bu yardımın tutarı 2016 yılında 15 milyon 930 bin lira. Ancak sözkonusu yardım Yeşilay’ın internet sitesindeki 2016 yılına ait mali bilgiler dokümanında görünmüyor.


Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesindeki yılık faaliyet raporlarında 2017 yılında da Yeşilay’a 17 milyon TL aktarıldığı görülürken, Yeşilay’ın internet sitesindeki 2017 yılına ait mali bilgiler dokümanında bu miktara rastlanmıyor.

Sağlık Bakanlığı 2018’de ise Yeşilay’a 116 milyon 322 bin TL yardım ediyor. Aynı yıla ilişkin Yeşilay mali bilgiler dokümanında ise bu miktar 97 milyon 835 bin TL. Aradaki 18 milyon 487 bin TL’nin ne olduğu meçhul.

CHP konuyu Meclis’e taşıyacak

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Yeşilay’ın, kamunun parasını harcarken aynı kamu kurumu gibi denetlenmesi gerektiğini” savunarak şunları söyledi:


Yönetimde Erdoğan’ın kızı da var

Yeşilay’ın yönetiminde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak da bulunuyor. Esra Albayrak’lı yönetim, 2015 yılında göreve geldi. Sağlık Bakanlığı’nın 2016’da 16 milyon, 2017’de 17 milyon olan yardımı da 2018’de 116 milyon liraya çıktı.

Yeşilay, 5 Mart 1920’de, toplumda alkol ve uyuşturucu maddelerin yaygınlaşmaması için Dr. Mazhar Osman Usman ve arkadaşları tarafından kuruldu. Kuruma 1934 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla “kamuya yararlı dernek” statüsü verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler