Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas yetkilileri, İsrail Gazze ablukasını tamamen kaldırana kadar işbirliği yapmayacaklarını açıkladı

Hamas örgütü, İsrail’in kuşatmasının tamamen ortadan kaldırılması için yangın balonları kullanarak Gazze Şeridi çevresindeki İsrail güçlerine hava saldırıları düzenledi. İsrail ve Gazze’deki Filistinliler arasındaki gerginliğin arttığını açıklayan Hamas yetkilileri, Gazze’deki bu kötü yaşam koşullarına daha fazla sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Gazze’yi yöneten Hamas tarafından geçen günlerde İsrail’in güneyine yangın balonları fırlatılmıştı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail savaş uçakları ve tankları, Hamas’ın Gazze’den İsrail’in güneyine doğru fırlattığı yangın balonlarına yanıt olarak 25 Ağustos Salı günü erken saatlerde Hamas askeri tesislerini bombaladı.

İsrail’in Gazze Şeridi‘ndeki Hamas tesislerine ve tarım arazilerine düzenlediği saldırıların 15. gününde, Gazze’nin askeri grupları geçen haftaki saldırılardan sonra İsrail’e karşı bir yanıt vermedi. Karşılıklı saldırılara rağmen her iki taraftan da ciddi yaralanmalar olduğuna dair haberler gelmedi.

Gazze Şeridi ve İsrail’deki Filistinli gruplar arasındaki gerilim, son iki hafta içinde İsrail’in 2007’de dayattığı ablukayı kaldırması için İsrail’e baskı yapmak amacıyla ülkenin güneyine yangın balonları fırlatılmasına neden oldu. İsrailli yetkililer, yangın balonlarının, gönderildiği bölgede bulunan bazı çiftliklerde az hasarlı yangınlara yol açtığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), son iki yılda, Filistin’deki İsrail işgaline karşı direnişin önemli bir sembolü haline gelen Toprak Günü’nün 42. yılı olan 2018’de başlayan “Büyük Dönüş Yürüyüşü”nün ivme kazanmasının ardından Mısır, Katar ve BM’nin arabuluculuğuyla Gazze ve İsrail’deki Filistinli gruplar arasında çok sayıda anlaşmaya varıldığını açıkladı. 

İsrail, yangın çıkaran balonların fırlatılmasına karşılık olarak geçiş noktasından Filistin’e ulaşan erzakı kısıtladı, denizi Gazzeli balıkçılara tamamen kapattı ve bölgeye verilen elektriği günde dört saate düşürdü.

Siyasi analist Husam el-Jazeera, Al Jezeera’ye verdiği demeçte, “Mevcut gerilim, Gazze ablukasını kaldırmak için savaşan Filistinli gruplar ile ablukanın genişlememesi için iki kat daha fazla mücadele eden Filistinli gruplar arasındaki bir çatışmaya sebep oldu” dedi. 

İsrail askerleri 16 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nin yakınında toplandı 

İsrail yetkilileri, “Filistinliler protestolarına devam ederse ve ablukanın kaldırılmasını hatta hafifletilmesi talebinde bulunursa, ablukayı sıkılaştırılacak ve Gazze’deki kriz şiddetlenecek” açıklamasında bulundu.

Hamas’ın Gazze’deki eski askeri liderlerinden olan Muhammed el Dajani, “İsrail bunu yaparak gerilimi daha fazla artırıyor ve durumu daha da kötüye ve istikrarsızlığa doğru yönlendiriyor. Bir sorunu, sebebini şiddetlendirerek değil nedenine saldırarak çözersiniz” diyerek yaşanan olayların daha büyük bir askeri çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hamas ve İsrail arasındaki gerilim artıyor

Hamas yetkilisi Basem Naim ise Al Jazeera’ye verdiği demeçte durumun patlamasını önleme çabalarına rağmen İsrail’in Gazze kuşatmasını tırmandırmaya ve önceki anlaşmalardan kaçınmaya devam ettiğini söyledi. “Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkı dayanılmaz derecede yoksul ve çetin koşullarda yaşamaya çalışıyor” diye konuşan Naim, Gazze’nin bu trajik koşullara daha fazla sessiz kalmayacağını söyledi. 

Hamas yönetimi cumartesi günü (22 Ağustos) yaptığı açıklamada “İsrail’in ablukayı hafifletmesi karşılığında Filistinliler ile İsrailliler arasındaki sınır çizgisi boyunca güvenlik sağlanacaktır. Halkımızın talepleri karşılanana ve abluka kaldırılıncaya kadar geri adım atıp dinlenmeyeceğiz” dedi. 

13 silahlı grubun yer aldığı Gazze Filistin Direniş Grupları Ortak Evi de geçen cuma günü “Düşmanın, halkımızı haksız kuşatmasına devam etmesine izin vermeyeceğiz. Halkımızın, ablukayı reddini uygun şekilde ifade etmek hakkıdır” açıklamasını yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yangın balonları kullanılarak yapılan saldırıların devam etmesi halinde Hamas ve İslami Cihad liderlerininin öldürüleceği yeni bir savaşın başlayabileceğine dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.