Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf üniversiteleri dönemi zamla açıyor, üniversiteliler tepkili: “Salgın döneminde ekonomik krize giren öğrencileri düşünmüyorlar”

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Türkiye’deki üniversiteler, bahar dönemini uzaktan eğitimle tamamlamıştı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa aldığı karar doğrultusunda üniversiteler, 1 Ekim’de açılacak.

Bazı vakıf üniversiteleri, 2020-2021 eğitim yılına zam yaparak başlayacaklarını duyurdu. Özyeğin Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi, salgın nedeniyle zam yapan vakıf üniversitelerinden bazıları. Bu üniversitelerde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, sosyal medyadan zamlara tepki gösterdi.

Medyascope’tan Hazar Dost, vakıf üniversitesi öğrencileriyle konuştu.

“Öğrenciler sadece para olarak görülüyor”

Özyeğin Üniversitesi öğrencisi Rojhat Tunç, salgın boyunca ailelerin ekonomik gücünün azaldığını ve üniversitelerin bu durumu göz önünde bulundurarak plan yapmaları gerektiğini söyledi:

“Öğrencilerin sadece para olarak görülüyor olması, eğitim almamıza engel olabilir. Henüz eğitimin nasıl olacağı bile belli değilken yüzde 12 zam yapıldı.”

Tunç ayrıca, salgın boyunca üniversitelerin masraflarının azaldığını vurgulayarak, yapılan zammın gereksiz olduğunu söyledi.

“Zam kararı, daha fazla kâr etmek için alındı”

Bilgi Üniversitesi öğrencisi Eren Çetinkaya, aslında bu yıl üniversite ücretlerine zam yapılmasını beklemediğini söyledi. “Salgın boyunca birçok arkadaşımızın ailesi işsiz kaldı veya ücretsiz izne çıkarıldı, salgın herkesi zor durumda bıraktı” diyen Çetinkaya, üniversite yönetiminin, salgın sürecinde ekonomik olarak zarar etmemek için tüm tedbirleri aldığını, zam kararının daha fazla kâr etmek için alındığını söyledi. 

“Salgın sürecinde okulun masrafları düştü”

Yeditepe Üniversitesi öğrencisi Alara Erdoğan, “Yeditepe Üniversitesi öğrencileri olarak zamlarla her yıl karşılaşıyoruz. Fakat geçen dönemin uzaktan olması ve bu dönemin daha belli olmaması üzerine yüzde 13’lük bir zam gerçekten bizleri zorlayacak” dedi. Yeditepe Üniversitesi’nin çevrimiçi eğitim için altyapısının olmadığını belirten Erdoğan, “Doğal olarak uzaktan öğrenim sürecinde okulun personel maaşı hariç bir gideri olmadı. Üniversitenin salgın boyunca çalışanların maaşlarında kesinti yaptığını biliyoruz. Elektrik, doğalgaz, su gibi masraflarda da ciddi şekilde düşüş oldu. Maaşlardaki kesinti ve zam neden yapıldı, anlamış değiliz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler