Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Koronavirüs salgınının birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu. Bakan Koca, koronavirüs salgınında son zamanlardaki artan vaka sayıları ile ilgili “Uzun bir süredir koronavirüs aramızda, bu sebeple zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi” dedi. Koca ayrıca, vaka sayısının en yüksek olduğu illeri açıkladı.

Türkiye’de salgının son dönemlerde bölgesel farklılıklar olmasına rağmen genel olarak kontrol altına alındığını söyleyen Koca, vaka sayısının Güneydoğu ve Orta Anadolu bölgelerinde hızla arttığını belirtti. Son dönemde artışın en çok Ankara, Mardin, Gaziantep, Batman illerinde görüldüğünü açıkladı. Hızla artan vaka sayısına karşı bazı sorunların yaşandığını ancak hızlı müdahale ile sorunların aşıldığını söyledi.

Kurallara uymanın öneminden bahseden Koca, taziye yerlerine gidenlerin yeni taziye alanlarına kaynaklık ettiğini ve son dönemdeki artışın kurallara uyulmadığı için gerçekleştiğini belirtti.

Bakan Koca açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Test sayımızı artırıyoruz. Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı artıyor. Vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor. Hastanelerin yükleri artıyor. Esnek çalışma uygulamasına geçildiği bu dönemde gündüz ve gece evine gidemeyen doktorlarımız, hemşirelerimiz ve her düzeyde sağlık personelimiz var.”

29 bin 867 sağlık çalışanına virüs bulaştı, 52 sağlık çalışanı vefat etti

Ülke genelinde bölgesel farklılıklar olduğunu belirten Koca, hastanelerin artan vakalardan dolayı yüklerinin arttığını ve sağlık çalışanlarının işlerinin zorlaştığını dile getirdi. Sağlık çalışanlarının bütün mesailerini bulaştırıcı hastalarla geçirdiğini anlatan Koca, ilk vakanın tespit edildiği günden bu yana 29 bin 865 sağlık çalışanına virüs bulaştığını, 52 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.

En fazla artış Ankara’da

Ankara’da son dönemde yapılan düğün vb. eğlencelerle virüs vakalarının arttığını dile getiren Koca şöyle konuştu:

“İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Ülke genelinde durum kontrol altında. Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da artış var. Ankara, Mardin, Şanlıurfa’da ciddi artış var. Virüs gücünü kaybetmedi. Özellikle ağır hasta sayımızı azaltmamız gerekiyor. En büyük kaynak olarak bayram ve bayram sonrası düğünlerde yoğun artışın olmasını görüyoruz. Düğünlerle ilgili organizasyonun nikâh tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu. Ankara, şu an Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il. İstanbul’u iki kat geçmiş durumda. Bu anlamda tedbirleri yoğunlaştıran bir çaba içindeyiz. Birtakım tedbirler alınmaya başlandı. Mesai kavramı, kuruma gelmeden dönüşümlü çalışma ve 60 yaş üzerinin kuruma gelmemesi gibi önlemler alındı. Şu an sokağa çıkma yasağı gibi bir durum gündemimizde yok.”

Grip aşısını geçen yıla göre daha da artıracağız”

“Hiç kimseyi zorlayan bir çaba içinde değiliz, gönüllülük esaslı. Bunu zorlamayla yapmıyoruz” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip ve zatürre aşısı ile ilgili “Zorunlu kişiler için önerdiğimiz algoritma olacak. Sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum. Geçen yıla göre 3-4 kat tedarik edeceğiz” dedi.

Kapatılan hastahanelerle ilgili olarak da Koca, “Ankara’da hastane açısından bir sorun yok. Var olan hastanelerin açılması gerektiğini en başından beri söylemiştim. Var olan hastanelerindeki yoğun bakım kapasiteleri artırılarak yakın zamanda açılacak” diye konuştu. Koca, bu kapsamda açılan yeni hastanelere sağlık çalışanlarının atamalarının en kısa zamanda gerçekleşeceğini belirtti.

Vaka sayıları genç ve orta yaş vatandaşlarımızda da artıyor”

Son dönemdeki vaka artışının her yaş grubunda yaşandığını belirten Koca şu bilgileri paylaştı: “Kovid-19’dan gerçekleşen 6 bin 370 vefatı ekleyince bu yıl vefat sayımız 309 bin 602 oluyor, ilk sekiz aya göre. 2019 yılı ilk sekiz ayında enfeksiyondan vefat sayımız 8072. Kovid hastalarının enfeksiyon diye kaydedilmesinden ziyade belki tersini ifade etmek gerek. Eskiden enfeksiyon olarak kaydedilen hastalarımızın Kovid olduğu da söylenebilir. Son bir aydaki hastaların yaş ve cinsiyet dağılımını görüyoruz. Tedbirlere dikkat etmezsek her yaş grubundan hastalarımız var. Genç ve orta yaş vatandaşlarımızda yoğunluğun aşağı doğru arttığını çok net görmüş oluyoruz.”

Sokağa çıkma yasağının gündemde olmadığını belirten Koca, bu konuda vatandaşların temel üç kurala (maske, sosyal mesafe, hijyen) uymasının zorunlu olduğunu, ancak bu kurallara uyulursa salgının azalacağını dile getirdi.

“Maçlar seyircisiz oynanmalı”

Futbol sezonunun ilk yarısının seyircisiz oynanmasından yana olduklarını belirten Bakan Koca, Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda maçların seyircisiz oynanması gerektiğini söyledi.

Son olarak aşı çalışmalarına değinen Koca, “Şu an iki aşıyla ilgili bakanlığımız onay vermiş oldu faz 3 çalışması için. Her biri için farklı 8-10 merkezde çalışmalar devam ediyor olacak. Gönüllülük esasına göre bu izinler veriliyor. Bu çalışmaları bizim biliyor olmamızın, daha sonra kullanım için de son derece önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bunu bir zorlamayla yapmıyoruz, bu gönüllülük esasına göre üzerinde çalışılan aşılarla ilgili bizim temelde var olan etkinliğini görmemiz de son derece önemli bizim için. Bizim kendi yaptığımız çalışmalar ise faz 1 çalışmasına gelen çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili gelişme olacak” dedi.

Faz 3 çalışması için izin verilecek”

Bakan Koca faz 3 çalışması için, “İki çalışma dışında üçüncü bir çalışmanın müracaatı oldu. Bu konuda Rusya’nın deneyimlerini biliyoruz. Faz 3 çalışmasına müracaat edildi. Dosyasına bakıldı, önemli bir aşamada olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki günler bir üçüncü aşının faz 3 çalışması için izin verilecek” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.