Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maysak tayfunu Asya’nın doğusunu vuruyor: 6 bin büyükbaş hayvan taşıyan 43 mürettebatlı bir gemi kayboldu

Japonya’nın Okinawa Adası’nda etkili olmaya başlayan Maysak tayfunu nedeniyle 30 binden fazla hane elektriksiz kalmış, 250’den fazla uçak seferi de iptal edilmişti. Japon devlet televizyonu NHK’nın son haberine göre ise içinde 6 bin büyükbaş hayvan ve 43 mürettebat bulunan Panama bandıralı bir gemi, çarşamba günü (2 Eylül) tayfunun yarattığı dalgalar sebebiyle Japonya Sahil Güvenlik ekiplerine acil durum sinyali gönderdikten sonra kayboldu. Mürettebatından bir kişinin kurtarıldığı geminin alabora olduğu öne sürülürken bölgedeki arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Gulf Livestock 1 adlı Panama bandıralı gemi, çarşamba günü (2 Eylül) Doğu Çin Denizi’nden Güneybatı Japonya’daki Amami Oshima Adası’na acil durum sinyali gönderdi ve daha sonra ortadan kayboldu. Sinyalin ardından arama çalışmalarına başlayan Japonya Sahil Güvenlik ekipleri, mürettebattan can yeleği giyen Filipinli Sareno Edvarodo‘yu kurtardı. Kurtarılan denizci, geminin alabora olduğunu söylerken güvenlik ekipleri bölgedeki arama ve kurtarma çalışmalarını sürdüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Japonya Sahil Güvelik Sözcüsü Yuichro Higashi,Sağlık durumu iyi olan Edvarodo, ekiplere geminin alabora olduğunu söyledi” dedi.  

Kurtarılan mürettebat üyesi Edvarodo dışında gemide 38 Filipinli, iki Avustralyalı ve iki Yeni Zelandalı mürettebat üyesi daha bulunuyordu.

Hayatta kalan Edvarodo, yaptığı açıklamada, geminin alabora olmadan önce kasırga yüzünden motorunu kaybettiğini belirtti. Gemi alabora olurken mürettebata can yeleklerini giymeleri yönünde talimat verildiğini ve can yeleğini giyer giymez suya atladığını belirten Edvarodo, kurtarılmadan önce mürettebatın başka herhangi bir üyesini görmediğini söyledi.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Reuters’a verdiği demeçte, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Gulf Navigation Holding’e ait geminin 14 Ağustos günü Yeni Zelanda’dan yaklaşık altı bin büyükbaş hayvanla birlikte ayrıldığını ve Çin’in Tangshan kentindeki Jingtang Limanı’na yaklaşık 17 gün sürmesi planlanan bir yolculuğa çıktığını kaydetti.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı ise gemideki iki Avustralyalı’nın aileleriyle temas halinde olduklarını belirterek “Avustralya hükümeti, Japon sularında kayıp olduğu bildirilen bir kargo gemisinde bulunan iki Avustralyalı mürettebat üyesinin ailelerine konsolosluk yardımı sağlıyor” açıklamasında bulundu. 

Yeni Zelanda hükümeti, Japonya sahili açıklarında yaşanan kazanın ardından canlı büyükbaş hayvan ihracatının askıya aldığını duyurdu. Ülke 2016 yılında alınan bir kararla canlı hayvan ithalatını durdurmuş fakat ihracatı hakkında bir kısıtlama getirmemişti.

Yeni Zelandalı çiftçilerinin kurduğu Hayvan Hakları ve Refahı Grubu‘nun sözcüsü Wayne Langford, mandıra çiftliklerinden alınmış yaklaşık 6 bin büyükbaş hayvanın kazada telef olduğunu söyleyerek “Çok trajik! Birçok çiftçi çok üzgün. Hepimiz hayvanlarımızı seviyoruz. Bu çok üzücü ve gerçekten korkunç bir olay!” diye konuştu.

Langford’a göre, Yeni Zeland Çin’e hayvan ihraç ederek ülkenin süt sektöründeki açığının doldurulmasına yardımcı oluyordu. İki veya daha küçük yaştaki büyükbaş hayvanlar, Yeni Zelanda’dan Çin’e ihraç edilerek hayatlarını “süt inekleri” olarak geçiriyorlardı.

Maysak tayfunu bugün (3 Eylül) Kuzey Kore’nin doğu kıyılarına ulaşarak küçük çapta bir tropikal fırtınaya yol açtı. Kuzey Kore haber kaynaklarına göre, Maysak tayfunu ülkenin doğu kıyısındaki bölgelerde sel oluşmasına sebep oldu ancak can kayıpları hakkında henüz bir bilgi yok.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.