Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi: Ağustos ayında 208 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Ağustos 2020 raporuna göre, ağustos ayında en az 208 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi tarafından hazırlanan raporun giriş kısmında koronavirüs salgını sonucu yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği ve binlerce işçinin hastalandığı belirtildi. 

Salgın nedeniyle ölenlerin kimliklerine ulaşılamadığı vurgulanan İSİG Meclisi’nin raporunda, “Kimliklerine ulaşabildiklerimiz çok sınırlı sayıda; yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri ve tabip odaları kaynaklı. Şu ana kadar tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 224 işçi çalışırken koronavirüs hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti” denildi. 

Salgın döneminde işçi sınıfına karşı hak gasplarının da arttığını belirten İSİG Meclisi, “Salgına karşı alınmayan önlemler, işsizlik, açlık ve artan iş cinayetleri… Emek hareketinin ana gövdesi de bu süreçte ‘bekle ve gör’ ve ‘kendini koruma’ politikaları benimsedi. Hatta milli-yerli ekonomiye zarar vermemek için koronavirüsü salt salgın olarak değerlendirme, iş kazası olarak görmeme gibi uçlara savrulan sendikal odaklar dahi bulunmaktadır. Salgın koşulları önümüzdeki dönem daha da ağırlaşarak devam edecektir. Bizler, ‘İş Cinayetlerine, İşsizliğe, Açlığa, Güvencesiz Çalıştırılmaya ve Salgına Karşı: Direniş ve Dayanışma Yaşatır’ şiarını yükselterek meydana gelen ‘işçi kırımı’na ‘dur’ demeliyiz. Emeğin korunması yaşamın savunulmasıdır” dedi.

Bir ayda 208 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi, 2020 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde en az 1306 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Sadece ağustos ayında ise 208 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi.

Ağustos ayında yaşamını yitirenler işçilerin 16’sı kadın, 192’i ise erkek. Kadın işçi ölümleri tarım, kimya, tekstil, ticaret, metal, sağlık ve genel işler işkollarında gerçekleşti.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Ağustos ayında yedi çocuk işçi can verdi.

Hayatını kaybeden işçilerin 61’i, 51 yaşın üstündeydi. Bu kişiler çiftçiler ve esnaf ile tarım, tekstil, ticaret, büro, inşaat, taşımacılık, tersane, sağlık ve belediye işçileri.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen işçi bilgilerine de yer verildi. Ağustos ayında 12 göçmen işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden göçmen işçilerin dokuzu Suriye, diğer üç kişi Afganistan, Nepal ve Özbekistan vatandaşı.

Ölen işçilerin üçü sendikalıydı. Sendikalı işçiler eğitim, yol ve güvenlik işkollarında çalışıyordu.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.