Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’da 3 bin hektarlık ormanlık alan “cinsiyet öğrenme kutlamaları” sebebiyle yandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde, “yeni doğacak bir bebeğin cinsiyetini öğrenme partisinde” kullanılan havai fişekler, yaklaşık 3 bin hektarlık ormanlık alanın kül olmasınayol açtı.

Kaliforniya’daki El Dorado bölgesindeki bir ailenin, bebeklerinin cinsiyetini öğrenmeleri şerefine düzenledikleri organizasyonda kullanılan havai fişeklerle başladığı belirtilen yangın hakkında yetkililer, yangının bölgedeki bir parkta 4 metrelik alanın yanmaya başlamasıyla büyüdüğünü, söndürme çabalarının ise sonuçsuz kaldığını belirtti.

Orman yangını söndürmek için 500’den fazla itfaiye görevlisi ve dört helikopter bölgeye gönderildi. Bölgenin yakınlarındaki Yucaipa kenti için tahliye kararı aldıklarını açıklayan yetkililer, yangında yaralanma veya ciddi bir yapı hasarı olmadığını söyledi. 

Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Bölümü’nden Bennet Milloy, ailenin yangını bildirmek için 911’i aradığını söyledi. Milloy, “Onlar adına konuşamam fakat ailenin kendilerini ne kadar kötü hissettiklerini anlayabiliyorum. Bu kutlama yüzünden onlarca alan yandı” dedi.

Yetkililer, yangının pazartesi (7 Eylül) gününe kadar 7 bin 300 dönümden fazla alana yayıldığını ve yalnızca yüzde 7’sinin kontrol altına alınabildiğini açıkladı. 

Cinsiyet öğrenme eğlencelerinin yaklaşık on yıl önce popüler olmaya başladığını belirten yetkililer, bu tarz kutlamaların ilk zamanlarda balon ya da konfeti gibi basit araçlarla yapıldığını belirtirken son zamanlarda yangınlara sebep olan patlayıcı maddelerin kullanımının arttığını vurguladı.  

Yetkililere göre, daha önce de benzer kutlamalar yüzünden orman yangınları meydana gelmişti. Nisan 2017’de, Colorado Ulusal Ormanı’nda bir cinsiyet öğrenme kutlamasından yayılan yangın, 45 bin dönümden büyük bir araziye yayılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.