Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika Devlet Başkanı Obrador, ülkedeki yolsuzluğa savaş açtı: “Birçok eski başkan yargılanmalı”

Meksika’yı yolsuzluktan temizleme sözü vererek 2018’de iktidara gelen Andrés Manuel López Obrador, çok sayıda eski devlet başkanının yargılanması gerektiğini söyledi.

Meksika Devlet Başkanı Obrador, yolsuzlukla mücadeleyi resmen başlattı. Yolsuzluğun ülkede birçok krize sebep olduğunu belirterek, çok sayıda eski devlet başkanının yargılanması için çağrı yapan sol popülist lider, 2018 yılında, yolsuzlukla mücadele edeceği sözünü vererek iktidara gelmişti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü‘ünün (Transparency International) açıkladığı verilere göre Meksika, dünyada en çok yolsuzluk yapılan ülkelerden biri. Örgütün, ülkelerin yolsuzluk seviyelerini 180 üzerinden puanladığı hesaplamada, Meksika’nın puanı 130.

Obrador’un açıklamalarının ardından, ismi daha önce de yolsuzlukla anılan eski Meksika Petrolleri (PEMEX) CEO’su Emilio Lozoya, eski Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ve PEMEX hakkındaki yolsuzluk iddiaları yeniden gündeme geldi.

Lozoya, isminin geçtiği bir yolsuzluk davasında, Brezilyalı inşaat devi Odebrecht ile ilişkisi olduğunu, ayrıca Pena Nieto ve iki diğer eski devlet başkanı Felipe Calderon ve Carlos Salinas‘ın da dava ile bağlantılı olduğunu açıkladı.

Davayı yürüten savcılar, Brezilyalı firmadan gelen 4.4 milyon dolarlık rüşvetin, Pena Nieto’yu 2012 yılında iktidara getiren seçim kampanyasında kullanıldığını iddia ediyor. 

Lozoya’nın bakanlara ve milletvekillerine önemli reformları onaylamaları için rüşvet verdiği de iddialar arasında. 2006-2012 yılları arasında görevde olan Calderon ise Odebrecht’in Meksika’daki bir fabrika inşaatıyla ilgili yapılan bir yolsuzlukla ilişkilendiriliyor.

Yolsuzlukla mücadelede her adımın cesaretle atılacağını açıklayan Lopez Obrador, seleflerini mahkemede ifade vermeye çağırırken eski devlet başkanlarının isimlerinin kamuoyunun önüne atılması endişeleri artırdı.

Obrador, rakiplerine yönelik iddiaları her gün kamuoyuyla paylaşıyor. Önceki gün, iki senato yetkilisi hakkında konuşan Obrador, bu kişilerin “banknotları bavullara doldurduklarını” söyledi.

Obrador’un, yolsuzluk davalarındaki her gelişmeyi halkla paylaşması tartışmalara da yol açtı. Washington Post gazetesi köşe yazarı H. P Jornada, konu hakkında “Obrador’un yolsuzluk ağlarının ayrıntılarını paylaşması önemli. Etik açıdan belki doğru olabilir ancak hukuki açıdan yanlış bir karar” dedi.

Kamuoyuna açık siyasi amaçlı yargılamalar Meksika’da oldukça yaygın. Önceki ay, Lopez Obrador’un, kardeşinin seçim kampanyası için para aldığı görüntüler basına sızdı. Meksika’da, seçim yetkililerinin bilgilendirilmesi kaydıyla, seçim kampanyası için bağış alınması yasadışı değil.

Obrador görüntülerin, milletvekili seçimlerinden önce sızdırılmasının bir taktik olduğunu söyleyerek soruşturma açılmasını istedi. Obrador, “Kimseye dokunulmazlık olmamalı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.