Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

13 bin mültecinin kaldığı Midilli Adası’ndaki Moria sığınmacı kampında yangın çıktı – Begüm Başdaş: “Kampta yaşayanların belgeleri, hatıraları ve sahip oldukları zaten üç parça olan şeyleri de yok oldu”

Midilli Adası’ndaki Moria mülteci kampında bu sabaha karşı (9 Eylül) yangın çıktı.

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Moria sığınmacı kampında çarşamba sabaha karşı yangın çıktı. Kampın tamamı yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldi. . Ülkenin en kalabalık ve büyük sığınmacı kampı olan Moria’da kendi kapasitesinin yaklaşık dört katından daha fazla insan kalıyordu. Koronavirüs salgını nedeniyle karantinada bulunan kampta yangından önce 35 mültecinin koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.

Kampta çıkan yangını Berlin Humboldt Üniversitesi araştırmacısı, Yunanistan’da özellikle Midilli Adası’nda dayanışma pratikleri ve Afgan mülteci erkekler üzerine akademik çalışmalarını sürdüren Dr. Begüm Başdaş ile konuştuk

Resmi kayıtlara göre 12 bin mültecinin yaşadığını söyleyen Başdaş, “Dün gece çıkan yangın nedeniyle Moria kampının neredeyse tamamı yanmış vaziyette.  Yangının büyük kısmı söndürülmesine rağmen küçük küçük alevler devam ediyor” dedi.

Kamp alanına gitmeye çalışan Başdaş, bunun engellendiği şöyle anlattı: “Kampa giden bütün yollar polis tarafından kapatılmış durumda. Mültecilerin şehre inmesini engellemek için.  Sabah saatlerinde oraya gidebilenlerden öğrendiğim, yangından kaçabilenler dağ tepe nereye kaçabildilerse orada bekleyişteler”.

Yolların kapalı olmasının, insani yardım ulaştırmaya da engel olduğunu belirten Başdaş, “Yangın öncesinde kamp çevresinde su ve temel gıdaya erişim imkânı yoktu. Şu anda hepsi yanmış durumda. Bizim kamp alanına gidip yardım ulaştıramıyor olmamız çok büyük problem” dedi.

Moria kampının 3 bin insanı barındırabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyleyen Başdaş, “Şu anda kampta 13 bin kişi kalıyor. Kamp içerisinde konteyner var fakat kapasite aşımı nedeniyle mülteciler kamp çevresindeki zeytinliklere yayılmış durumda. Burada derme çatma baraka ve çadırlarda yaşamakta. Sistemli bir yerleşim alanı olmadığı için boşaltma planı olabilecek bir yer değil” diye konuştu.

Kampta çıkan yangının daha öncesinde engellenebileceğini söyleyen Başdaş, “Kampta yaşayanların belgeleri, hatıraları, sahip oldukları üç parça şeyleri yok oldu. Cana bir şey gelmedi diyerek rahatlamamalıyız. İnsanların sahip oldukları sınırlı şeyler ve yaşam alanları yandı.  Yunanistan ve Avrupa Birliği acilen önlemler almalı” dedi.

Begüm Başdaş ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.