Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’e doğru (4): Fenerbahçe

Geçen sene sezona iyi başlayıp kötü bitiren Fenerbahçe, bu sene transferleri ve yeniden yapılanmasıyla futbolseverler tarafından, uzun vadede şampiyon adaylarından biri olarak görülüyor. Medyascope, Fenerbahçe’nin yeniden yapılanma, transferleri ve harcama limitleri tartışmalarını sizin için ele aldı. 

Yeniden yapılanma

Geçen sezon ilk yarıya kadar şampiyonluk yarışında favori olarak gösterilen Fenerbahçe, Başakşehir’i 2-0 yendiği maçtan sonra adeta bir duvara çarptı. 20 Senelik Kadıköy’de ezeli rakibi Galatasaray’a yenilmeme serisini kaybetti ve şampiyonluk yarışından iyice koptu. Teknik Direktör Ersun Yanal’la yollar ayrıldı. Yanal gittikten sonra uzun bir süre teknik direktörsüz kalan Sarı Kanaryalar, koronavirüs salgını nedeniyle lige verilen aranın ardından takımın başına Tahir Karapınar’ı getirdi. Karapınar’la sezonu tamamlayan Sarı-lacivertli ekip, Emre Belözoğlu’nun sportif direktör olmasıyla transfer harekatına başladı. 

Güçlenirken zayıflat 

Fenerbahçe, transfere ilk önce teknik direktörlük görevine, aynı zamanda eski bir futbolcusu da olan Erol Bulut’u getirerek başladı. Daha sonra Sivasspor’dan Mert Hakan Yandaş, Beşiktaş’tan eski oyuncuları Gökhan Gönül ve Caner Erkin, Trabzonspor’dan Filip Novak ve Jose Sosa’yı kadrosuna katarak rakiplerinin en güçlü silahlarını kadrosuna dahil etti. Rakip takımlar giden oyuncuların yerlerini hala doldurabilmiş değil. Bunun yanı sıra Mert Hakan Yandaş transferinde ezeli rakibi Galatasaray’la da yarışıldı. Orta saha sorunu yaşayan Galatasaray, Mert Hakan’ı Fenerbahçeye kaptırdı. Sarı kanarya, yaptığı beş transferle rakiplerini zayıflatırken kendi gücüne güç kattı. Stoper mevkiinde geçen sene çok sorun yaşayan Fenerbahçe, Sadık Çiftpınar’ın sakatlık yaşaması, Zanka ve Adil Rami transferinin istenilen performansı vermemesi nedeniyle defans hattına 24 yaşındaki Uruguaylı stoper Mauricio Lemos’u transfer etti. Kanatlara takviye olarak Sinan Gümüş, Enner Valencia ve Mame Thiam’ı kadrosuna katan Fenerbahçe, transfer ettiği hiçbir oyuncuya bonservis bedeli ödemedi. Geçen sene kiralık olarak forma giyen oyunculardan Zanka, Frey, ve Oğuz Kaan Güçtekin takıma geri döndü. 42 haftalık lig maratonunda en çok alternatife sahip takım olan Fenerbahçe, uzun vadede şampiyonluğun favorilerinden olarak gözüküyor. 

Kurtuluş harekatı 

Fenerbahçe, uzun süredir sözleşmeleri nedeniyle formsuz oyuncularını takımdan gönderemiyordu. Sözleşmesi biten oyuncularla sözleşme yenilememe kararı alan Fenerbahçe; Alper Potuk, Mehmet Ekici, Hasan Ali Kaldırım, Mauricio Isla ve kiralık olarak forma giyen Simon Falette ile sözleşme yenilemeyerek takımdan gönderdi. Yaş ortalaması olarak oldukça yüksek olan bu oyuncuların, aynı zamanda maaş yükü de bir hayli yüksekti. Diğer bir yandan kaynak arayan Fenerbahçe, geçen sene takımın gol yükünü çeken Vedat Muriqi’i, İtalya takımlarından Lazio’ya 18 milyon euro + 2 milyon euro bonuslarla toplam 20 milyon euro satmayı planlıyor. 

Harcama limitleri 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Fenerbahçe için, 177 milyon 573 bin 89 TL  harcama limiti belirlemişti. Harcama limitleri açıklanır açıklanmaz Fenerbahçeli taraftarlar ve yöneticiler TFF’ye çok büyük bir tepki gösterdi. Yayıncı kuruluş aboneliklerini iptal eden taraftarlar, Başkan Ali Koç’a bu sene takımı ligden çekmesini istedi. Fenerbahçe yöneticisi Alper Pirşen, “Taraftarlarımız merak etmesin, biz bütün transferleri yapacağız. Gerekirse bu düzenlemeyi deleceğiz. Bunu yasal olmayan şekillerde değil, hukuka uygun yapacağız. Kimse de sesini çıkartamayacak” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ardından Fenerbahçe ardı ardına dört tane transfer açıkladı. Şu an için Fenerbahçe transfer ettiği oyunculara lisans çıkartamadı. Bugün (9 Eylül) Bankalar Birliği ile anlaşılması bekleniyor. Eğer Fenerbahçe, Bankalar Birliği’le anlaşma yapamazsa transferlere lisans çıkartamayacak.

Sezon başı hazırlık kampı 

Fenerbahçe yeni sezona Topuk Yaylası Tesisleri’nde hazırlandı. Geçen senelerin aksine bütün transferlerini sezon başı hazırlık kampına yetiştirdi. Sezon başında hazırlık maçlarına, TFF 1. Lig ekiplerinden İstanbulspor’u 4-0 yenerek başladı. İkinci hazırlık maçında Süper Lig’in yeni ekiplerinden Fatih Karagümrük’le 1-1 berabere kalan Fenerbahçe, üçüncü hazırlık karşılaşmasında Alanyaspor’la 2-2 berabere kaldı. Sezon başı kampını tamamlayıp, Samandıra’ya dönen Sarı-lacivertli ekip, İstanbul’da bir hazırlık turnuvasına katıldı. Turnuvada Antalyaspor’u 4-0 mağlup eden Erol Bulut’un öğrencileri, Sivasspor’u Caner Erkin’nin serbest vuruştan attığı golle 1-0’la geçti. Fenerbahçe’nin Sivasspor maçında özellikle kalesinde pozisyon vermemesi dikkat çekti. Özel turnuvanın şampiyonu olan Fenerbahçe, Süper Lig’in ilk haftasında oynayacağı Rizespor maçını beklemeye çekildi. 

2020-2021 sezonunun ilk maçı 

11 Eylül Cuma günü Süper Lig 2020-2021 sezonu başlıyor. Fenerbahçe, Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi Ülker Stadyumu’nda Rizespor’la karşılaşıyor. Saat 20.00’da başlayacak olan maç, koronavirüs salgını nedeniyle seyircisiz oynanacak. Maçı Halil Umut Meler yönetecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.