Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’da orman yangınlarında 2,5 milyon dönümlük alan kül oldu, San Francisco turuncuya büründü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya Eyaleti’nde devam eden orman yangınlarında 2,5 milyon dönümlük alan yandı. Çarşamba sabahı (9 Eylül) San Francisco kentinde ve eyaletteki birçok bölgede insanlar, orman yangınları sebebiyle kül yağan, karanlık ve turuncu bir manzaraya uyandı. 

Bölgesel Hava Kirliliği Kontrol Örgütü (Bay Area Air District) turuncu gökyüzüne dair sosyal medyadan yaptığı ayrıntılı açıklamada, pek çok farklı bölgede görülen turuncu gökyüzünün orman yangınlarının bir sonucu olduğunu ve rüzgarların kuzey Kaliforniya ve Sierra Nevada’daki orman yangınlarından bölgeye duman parçacıkları taşıdığını belirterek “Bu duman parçacıkları mavi ışık saçıyor ve sadece sarı, turuncu ve kırmızı ışığın yüzeye ulaşmasına izin vererek, gökyüzünün turuncu görünmesine neden oluyor. Eğer duman belirli bir alanda çok kalınlaşırsa, ışığın çoğu yüzeye ulaşmadan önce dağılır ve emilir. Bu da karanlık gökyüzüne neden olabilir” ifadelerini kullandı. 

San Francisco’da yaşayan pek çok sosyal medya kullanıcısı, paylaşımlarında gökyüzünün çok karanlık olmasından dolayı normal zamanlara göre daha fazla uyuduklarını belirtti.

San Francisco’daki yetkililer, araç sürücülerinin tüm gün farlarını açık tutmalarını tavsiye ederken güneşin ortaya çıkmaması nedeniyle de tüm köprülerin ve sokakların lambalarının açık kalacağını belirtti.

Gökyüzünün yalnızca San Francisco’da değil, eyaletteki farklı şehirlerde de de turuncu göründüğü belirtildi. 

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (National Weather Service), koşulların gün boyunca kötüleşebileceğini, dumanın yüzeye daha da yakınlaşarak daha karanlık bir gökyüzüne ve daha kirli bir havaya sebep olabileceğini açıkladı. 

Körfez Bölgesi Hava Kalitesi Yönetim Bölgesi sözcüsü Ralph Borrmann, ise “turuncu gökyüzünün” haftasonuna kadar devam etmesinin beklendiğini aktardı.

Yetkililer, Kaliforniya’da genelinde genellikle yaz mevsiminin son günlerinde başlayan ve eylül-ekim aylarında artış gösteren yangınların etkisinin, bu yıl çok daha fazla olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.