Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

We Charity, Kanada Başbakanı Trudeau’nun adının geçtiği yolsuzluk iddiaları yüzünden Kanada’daki faaliyetlerini sonlandırıyor

Kanada hükümetine ihale veren We Charity adlı yardım kuruluşunun daha önce Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun aile fertlerine konuşma yapmaları karşılığında para ödediğinin ortaya çıkmasının ardından süren yolsuzluk iddiaları sonrası kuruluş Kanada’daki etkinliklerini sonlandıracağını açıkladı.

Kanada hükümeti, öğrencilerle ilgili bir yardım projesi yürütmesi için We Charity (WE) adlı yardım kuruluşuna haziran ayında yaklaşık 900 milyon Kanada doları (664 milyon dolar) tutarında bir ihale vermişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşinin, annesinin ve erkek kardeşinin WE tarafından düzenlenen etkinliklerde konuşma yapmak için para aldıklarının ortaya çıkmasının ardından yoğun şekilde eleştirilen Trudeau’nun ismi yolsuzluk iddialarıyla anılmıştı. WE, Trudeau’nun aile fertlerine yapılan ödemeleri doğrularken Kanada Etik Komisyonu tarafından soruşturulan Trudeau, aile fertlerine para ödeyen bir kuruluşla hükümet adına resmi görüşme yapmaması gerektiğini söyleyerek özür dilemişti.

Washington Post’un haberine göre, WE kurucuları Craig Kielburger ve Marc Kielburger, çarşamba günü (9 Eylül) WE’nin Kanada’daki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı. Trudeau’nun isminin geçtiği skandallarla birlikte koronavirüs salgınından dolayı kuruluşun zor zamanlar geçirdiğini belirten Kielburger kardeşler, WE’nin Kanada’daki tüm mal varlıklarının satılacağını ancak yan kuruluş olan ME’nin ülkedeki faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.

Kielburger kardeşler ayrıca WE’nin Kanada’daki operasyonları tamamen sonlanınca yardım kuruluşundan ayrılacaklarını açıkladı.

WE kurucuları Craig Kielburger ve Marc Kielburger

12 yaşındayken kardeşiyle kurduğu organizasyondan ayrılacağı için üzgün olduğunu belirten Craig Kielburger, CTV News’e yaptığı açıklamada “Kuruluşumuza neler olduğunu gördük. Aynı zamanda ortaklarımıza ve sponsorlarımıza neler olabileceğini de gördük. Siyasilerin davadan çekilmesini isterdim ancak şu koşullarda kimseyi suçlayamayız. İşin doğrusu, kuruluş kazandığından daha fazla harcama yapıyordu” diye konuştu. 

Haziran ayında yapılan “öğrenci çalışma programı” sözleşmesinin şartları uyarınca, Kanada hükümeti tarafından WE’ye en az 19,5 milyon Kanada doları ödenecekti. Ancak temmuz ayında ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları ve koronavirüse bağlı ekonomik sorunlar sebebiyle, hükümet yetkilileri ve WE, 3 Temmuz’ günü sözleşmenin feshinin karşılıklı olarak kabul edildiğini açıklamıştı.

Temmuz ayında patlak veren skandala karışan isimler arasında istifa eden eski Maliye Bakanı Bill Morneau da bulunuyor. Morneau’nun, yardım kuruluşunun seyahat masraflarına 40 bin Kanada doları ödediği öne sürülmüştü. Morneau’nun kızlarının WE için gönüllü çalıştıkları da biliniyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.