Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cengiz Holding’in Kaz Dağları’nda işletmeyi planladığı bakır madeninin ÇED toplantısı, çevre aktivistleri ve yöre halkının ısrarı sonucunda ertelendi

Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında bugün yapılması beklenen halk katılım toplantısı ertelendi. Salgın önlemleri alınarak yapılması planlanan toplantıya çevresel duyarlılık ve sağlık endişeleriyle karşı çıkan yöre halkı, milletvekilleri ve çevre aktivistleri kararı sevinçle karşıladı. Sosyal medyada “#DefolCengiz” etiketi gündem oldu.

Cengiz Holding’in Kaz Dağları’nda işletmeyi planladığı madenin çevresel etkilerinin çok ağır olacağı tahmin ediliyor. Maden alanı açılması için milyonlarca ağaç kesilecek, Çanakkale’deki yetersiz su kaynaklarına maden yüzünden kanserojen madde karışacak.

Patlatma yöntemi ile açılacak olan madenin faaliyet ömrü en fazla 19 yıl olarak belirlendi. Ayrıca yılda 6 milyon ton cevher elde edilmesi beklenen madenin ortaya çıkaracağı atık miktarı ise yılda 7 milyon ton.

Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ÇED süreci 10 Ağustos’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden yapılan açıklama ile başlatılmıştı.

Medyascope’a konuşan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu üyesi Pınar Bilir, toplantının yapılması planlanan bölgeye giden aktivistlerin ve yöre halkının yolda beş-altı kez GBT kontrolünden geçirildiğini anlattı.

Bilir, Su ve Vicdan Nöbeti’nin birinci yılı olan 26 Temmuz’da çevreci grupların toplanmasına izin verilmediğini ve Cengiz Holding’in maden projesinin ÇED raporu alması için düzenlenecek toplantının iptaline yönelik başvuruların cevapsız kaldığını söyledi.

Toplantı iptal edildi, asılsız tutanak tutulmaya çalışıldı

Pınar Bilir, koronavirüs salgını koşullarına rağmen düzenlenmesine karar verilen toplantıda, Cengiz Holding heyetinin ÇED dosyası üzerine bir sunum yapmaya çalışırken bölge halkının “iptal” sloganları attığını anlattı. Heyet, “bu koşullar altında toplantı yapılamayacağı için” iptal edilen toplantının tutanağına “Toplantı sona ermiştir” yazdırmaya çalıştı ancak bölgedeki halk bu ifadenin yanıltıcı olacağını belirterek itiraz etti.

Çıkan tartışmanın ardından tutanak “Halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir” şeklinde değiştirildi.

Bilir, halihazırda ciddi bir su kıtlığı ile boğuşan Çanakkale’de maden açılmasının su kaynakları üzerinde de olumsuz etki yaratacağını söyledi, “Olmayan suyu madenlerle paylaşacak değiliz” dedi.

Toplantının iptal edildiği haberinin ardından, bölgede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bakır madeni ve doğa katliamı için yine ellerinden geleni yapacaklar ama biz de mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.

https://twitter.com/MuharremErkek17/status/1305802486666735616

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.