Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın ABD’nin Güney Afrika Büyükelçisi’ne saldıracağı iddiaları üzerine Trump:”İran’ın herhangi bir saldırısına bin kat daha sert yanıt vereceğiz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, pazartesi günü (14 Eylül) Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda, İran’ın ocak ayında öldürülen Kasım Süleymani’nin intikamını almak için saldırı planladığı yönündeki iddialar için İran’ın yapacağı her türlü saldırıya “bin kat daha büyük” bir tepkiyle karşılık verileceğini söyledi.

Adı açıklanmayan kaynaklar tarafından ABD basınına yansıyan haberlerde İran’ın, ocak ayında öldürülen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani‘nin intikamını almak için kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden önce ABD’nin Güney Afrika Büyükelçisi Lana Marks’a suikast düzenleyebileceği öne sürüldü.

Bu iddialar üzerine Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Basında çıkan haberlere göre, İran terörist lider Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak ABD’ye karşı bir suikast veya başka bir saldırı planlıyor olabilir. İran’ın ABD’ye yönelik herhangi bir saldırısı, İran’a yapılacak ve 1000 kat daha büyük bir saldırıyla karşılanacaktır” diyerek İran’a misilleme tehdidinde bulundu.

Vaşington ve Tahran arasındaki ilişkiler 1979’daki İran İslam Devrimi’nden bu yana gergin. Trump’ın Mayıs 2018’de İran ile yapılan uluslararası nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekilmesinden ve İran’a uygulanan yaptırımları artırmasından bu yana ise iki ülke arasındaki anlaşmazlıklar büyüdü.  

İran’ın en önemli askeri figürlerinden olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020’de uçakla geldiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Trump’ın talimatıyla düzenlenen bombalı saldırıda öldürülmüştü. 

İran donanması tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı yakınlarında İran ordusunun askeri tatbikatlarının yapıldığı bölgede üç ABD uçağının, ülkenin hava savunma bölgesine girdikten sonra İran Hava Kuvvetleri radarları tarafından tespit edildiği belirtilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.