Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Oregon eyaletindeki orman yangınlarında ailesini bulmaya çalışan Chris Tofte’nin hikayesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kaliforniya, Oregon ve Vaşington eyaletlerinde şu ana kadar 31 kişinin ölümüne neden olan orman yangınları hâlâ kontrol altına alınamadı. Son olarak Oregon eyaletindeki Beachie Creek yangınında ailesini bulmaya çalışan bir babanın hikayesi sosyal medyada viral oldu. Statesman Journal’ın ilgili haberini Medyascope sizin için derledi.

Baba Chris Tofte, Oregon eyaletinin Beachie Creek bölgesinde çıkan yangında alınan güvenlik önlemlerini delerek ailesine kavuşma ümidiyle arabasıyla kavurucu yangının göbeğine daldı. Chris, alevler içindeki bölgede eşi Angela’yı, 13 yaşındaki oğlu Wyatt’ı ve kayınvalidesini arıyordu.

Chris yolun yarısına geldiğinde, yanan ağaçlarla çevrili asfaltta kolu fena halde yanmış bir adamı almak için durdu. Yaralı adam arabaya binmek istedi ama Chris’in yanan ormanın derinliklerine doğru ilerleyeceğini öğrendiğinde vazgeçti.

Chris arabasıyla normalde çok iyi bildiği ama yangındaki dumanla karanlığa bürünen yolda ilerlemeye çalışırken neredeyse bir kadına çarpıyordu. Üzerinde sadece iç çamaşırları olan kadının saçları yanmış ve ağzı simsiyahtı.

Chris bir yandan çarptığı kadının arabaya binmesini sağlamaya bir yandan da eşi Angela’yı ve oğlu Wyatt’ı bulması gerektiğini açıklamaya çalışıyordu. Acı içindeki kadın ona “Ben senin eşinim” dedi. Bayılacakmış gibi olan Chris, ağlayacağını sandı ancak bir anda sessizliğe gömüldü. Chris ve eşi daha sonra arabaya binerek yangından korunması için abluka altına alınan bölgeye yaklaştılar. Oradaki sağlık görevlileri Angela ile ilgilenirken Chris oğlu Wyatt’ın kayıp olduğunu öğrendi. 

Angela, orman yangınlarının birdenbire hızla yayılmasının ardından tahliye kararının verileceğini anladığında, Chris’in bir arkadaşından ödünç aldığı karavanla eve döneceğini düşünerek hazırlık yaptı. Ancak Chris eve hiç dönmedi ve Angela evlerini saran alevlerle bir başına kaldı.

Angela, Chris’in yetişemediği evde bulunan annesi, oğulları Wyatt, üç kedi ve köpekleri Duke’u arabayla bölgeden uzaklaştırmak için hemen arabaya yöneldi ancak araba çalışmadı. Chris’e göre araba muhtemelen yangında hasar görmüştü. Angela arabayla çıkamayacaklarını anlayınca oğlu Wyatt’a köpeğiyle canı pahasına koşarak yangından kaçmasını söyledi. Angela da daha sonra annesini geride bırakmak zorunda olduğunu anlayınca alevlerden kaçmaya başladı.

Angela, sıcak asfaltta ayakkabısız yaklaşık beş kilometre yürüyerek yangından kurtulmayı başardı. Chris tarafından bulunduktan sonra bölgedeki bir hastaneye, durumu kritikleşince Portland’daki bir hastaneye yatırıldı. Ayaklarının yanı sıra, kollarında ve sırtında da yanıklar bulunan Angela, oğulları Wyatt’a ne olduğunu hâlâ bilmiyor. Chris ise yaşadıkları felaketle ilgili Angela’dan tüm detayları öğrenemedi ancak öğrendiği kadarını bile hâlâ kabullenebilmiş değil. 

Chris, eşi hastaneye nakledildiği sırada Wyatt’ı aramak üzere North Fork Road bölgesine geri döndü. Ancak o zamana kadar yangın iyice yayılmıştı ve Chris, ilk seferde ilerlediği yolun yarısı kadar bile ilerleyemedi. Yanarak düşen ağaçlardan sıyrılmaya çalışıyordu ancak gittikçe yükselen alevlerle nasıl baş edebileceğinden emin değildi.

Chris, ertesi gün ve gece de oğlunu aramaya devam etti. Arkadaşları ve ailesi, Wyatt’ın fotoğraflarını Facebook’ta yayınlayarak haberin yayılmasını sağladı ve binlerce kişi haberi sosyal medyada paylaştı. Kimileri Chris’in arama çalışmalarına katıldı kimileri ise onun için sadece dua edebildi. Bir ara sosyal medyadan Wyatt’ın bir arkadaşının evinde bulunduğu ve güvende olduğu haberi yayıldı ancak kısa sürede bunun sahte bir haber olduğu anlaşıldı. 

Chris, yetkililerin kendisine yapabileceklerinin sınırlı olduğunu söylemesi üzerine kendi arama çalışmalarını organize etmeye karar verdi. 9 Eylül günü, 13 yaşındaki oğlu Wyatt’ı aramak üzere North Fork bölgesindeki gönüllülerden oluşan bir ekip oluşturdu. Chris’in arkadaşları ve ailesi Wyatt’ın sağ olarak kurtulmasını yürekten istiyorlardı ancak Angela’nın nasıl yaralandığını görmüşlerdi. Wyatt bu alevlere ne kadar dayanabilirdi? 

13 yaşındaki Wyatt Tofte.

Angela’nın arkadaşı Leann Moore, bölgedeki bir aracın içinde Wyatt’ı üzerine kapanmış köpeği Duke’a rastlayınca gözyaşları içinde Angela’yı aradı. Ne Wyatt ne de ailenin köpeği Duke yangından sağ kurtulmuşlardı. Angela’nın annesinin bedeninin kalıntıları aynı arabada bulundu. 

Wyatt’ın evine nasıl ve neden geri döndüğünü kimse bilmiyor. Aileleri ve dostları Chris ve Angela için bir yardım fonu oluştururken Chris ablukayı geçmesine izin verilseydi ya da daha erken davranabilseydi onları kurtarabilme ihtimali olup olmadığını hâlâ merak ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.