Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da lüks devlet başkanlığı uçağı, sembolik bir piyango çekilişiyle halka hediye edildi

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, eski devlet başkanlarından Felipe Calderon döneminde yaklaşık 218 milyon dolara satın alınan lüks devlet başkanlığı uçağını, düzenlenen sembolik bir piyango çekilişiyle halka hediye etti.

Meksika‘da 2006 ve 2012 yılları arasında görev yapan eski Devlet Başkanı Felipe Calderon tarafından 218 milyon dolara satın alınan lüks devlet başkanlığı uçağı, salı günü (15 Eylül) düzenlenen sembolik bir çekilişle halka hediye edildi. Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, şubat ayında, “halk için bir hakaret” olarak tanımladığı uçağın yapılacak çekilişle “şanslı bir vatandaşa” bağışlanacağını söylemiş fakat ülkenin mal varlıklarını bağışlamayı yasaklayan düzenleme nedeniyle Obrador’un bu planı gerçekleşmemişti.

Lüks uçak hakkında daha önce “Donald Trump’ın bile böyle bir uçağı yok” diyen Obrador, alternatif bir plan olarak uçağın resminin basılı olduğu altı milyon piyango bileti hazırlatarak uçağın şu anki değerine eşit olan 130 milyon dolarlık bir piyango bileti kampanyası başlattı. Uçak resimli piyango biletlerini alan vatandaşlardan toplanan para henüz hükümet tarafından açıklanmasa da Obrador toplanan paranın üçte ikisinin piyango sahiplerine verilecek ödüllere, geri kalan miktarın ise yoksul insanlara hizmet veren kamu hastanelerine bağışlanacağını açıkladı.

Obrador yönetimi tarafından hazırlanan uçak resimli piyango biletleri.

Calderon döneminde yaklaşık 218 milyon dolara satın alınan ve şu anda yaklaşık 130 milyon dolar değerinde olan jet, bugüne kadar yalnızca Obrador’dan önceki Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto tarafından kullanılmıştı.

Obrador yönetimi, içinde yatak odası, özel banyo ve 80 kişilik oturma alanı bulunan Dreamliner adındaki dev jet için uzun bir süre Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) alıcı aramış fakat uygun bir pazarlık imkanı yakalayamayan yetkililer, jeti temmuz ayında Meksika’ya geri getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.