Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de erkeklerin geliri kadınların gelirinden yüzde 31 daha fazla – Avukat Pınar Çelik Arpacı ile söyleşi: “Güvencesiz çalışma hayatı eşitsizliği arttırıyor”

Ücret farklılığına dikkat çekmek amacıyla 18 Eylül, dünya genelinde “Eşit Ücret Günü” ilan edildi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), kadınların ücret gelirindeki eşitsizliğine dikkat çeken bir rapor hazırladı. Eşitsizlik ve ayrımcılığın dünyada ve Türkiye’de doğurduğu sorunları ve DİSK-AR’ın hazırladığı raporu, Kadın Savunma Ağı’ndan Avukat Pınar Çelik Arpacı ile konuştuk.

Arpacı, “Güvencesiz çalışma hayatı eşitsizliği artıran en önemli sebeplerden biri” dedi.

“Erkekler kadınlardan yüzde 31,4 daha fazla gelir elde ediyor”

DİSK-AR’ın hazırladığı rapora göre, erkekler kadınlardan yüzde 31,4 daha fazla gelir elde ediyor. Kadın ve erkeklerin ortalama fert gelirlerinin incelendiği raporda, Türkiye’de genel ücret düzeyinin ve erkeklerin aldığı ücretlerin de düşük olduğu saptandı. Raporla birlikte, erkeklerin ortalama yıllık iş gelirleri ile kadınların iş gelirleri arasında yüzde 31,4 oranında yüksek bir fark olduğu ortaya çıktı.

“2006 yılında yüzde 12 olan ücret farkı 2019’da yüzde 20,7’ye yükseldi”

Rapora göre, 2019 yılında işveren erkeklerin ortalama yıllık geliri 97 bin 244 Türk Lirası ve işveren kadınların ortalama yıllık geliri 80 bin 89 Türk Lirası. 2019 yılında kendi hesabına çalışan erkeklerin ortalama yıllık geliri 29 bin 116 lira iken, kendi hesabına çalışan kadınların ortalama yıllık geliri 16 bin 425 lira. Böylece 2019 yılında kendi hesabına çalışan erkekler, kendi hesabına çalışan kadınlardan yüzde 77,3 daha fazla gelir elde etti. Yine rapora göre, 2006-2019 arasında erkeklerin ücret geliri kadınlara göre çok daha fazla arttı. 2007 yılında erkekler, kadınlardan yüzde 10,9 daha fazla ücret elde ederken, bu oran 2019’da yüzde 20,7’ye yükseldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.