Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışma: Sınırdaki köyler bombalandı, sivil kayıplar olduğu bildirildi

Ermenistan ve Azerbaycan arasında, Dağlık Karabağ bölgesinde çatışma çıktı. Azerbaycan, Ermenistan güçlerinin Azeri askeri ve sivil mevzilerine saldırdığını; Ermenistan ise Azeri güçlerinin bölgeyi bombaladığını duyurdu. Saldırılar sonucu sivillerin öldüğünü bildiren iki taraf da sıkıyönetim ilan etti.

Sıkıyönetimin yanısıra seferberlik de ilan eden Ermenistan’ın savunma bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “sivil hedeflere yönelik saldırıya yanıt olarak Ermenistan birliklerinin üç tankı imha ettiğini, iki helikopter ve üç insansız hava aracını düşürdüğü” belirtilerek “Cevabımız orantılı olacak ve Azerbaycan yönetimi durumun tüm sorumluluğunu taşıyor” denildi.

Azerbaycan ise Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasını yalanladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun saat 06.00 sıralarında askeri mevzilere ve cephe hattı boyunca köylere saldırdığını, bombardıman sonucunda bazı sivillerin öldüğünü açıkladı. Açıklamada “Azerbaycan ordusunun, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin savaş faaliyetlerini bastırmak ve sivil halkın güvenliğini sağlamak için tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatma kararı aldığı” söylendi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “kara birliklerinin, tank birimlerinin, füze ve topçu birliklerinin, insansız hava araçlarının desteğiyle cephede ve savunmanın derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni askerini, tesis ve askeri araçlarını tespit ederek imha ettiği” aktarıldı. “Ermenistan’a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sisteminin imha edildiği” belirtilen açıklamada, “Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş helikopterinin Ermenistan ordusu tarafından düşürüldüğü, mürettebatın hayatta olduğu” bilgisi de paylaşıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasadışı şekilde yerleşmeye çalışıyor” derken Rusya Dışişleri Bakanlığı iki tarafa da çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

Yaşananlara Türkiye de tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır” açıklaması yaparken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Ermenistan tarafından yapılan saldırıyı kınadı: “İşgalci Ermenistan ateşkes ihlaliyle Azerbaycan’a saldırmış ve yine bir provokasyon peşinde olduğunu göstermiştir. Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan’ın saldırgan tutumudur ve bölgeyi ateşe atacak bu saldırganlıktan derhal vazgeçmelidir‬. Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkanlarımızla sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız. Ermenistan’ın bu alçak saldırısını şiddetle kınıyoruz.”

Kaynak: Reuters, AA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.