Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 ila 30 dakikada sonuç veren koronavirüs testlerinin dağıtımına düşük ve orta gelirli ülkelere öncelik verilerek başlanacak

15 ila 30 dakikada sonuç veren koronavirüs test kitlerinin yakın zamanda dünya genelinde piyasaya sürüleceği belirtildi. Hızlı sonuç veren testlerin birçok hayat kurtarması ve salgını kontrol altına almaya yardımcı olması umuluyor.  

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Komisyonu, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Fransa hükümetinin liderliğinde mart ayında başlatılan, koronavirüs testlerinin dünya çapında ulaşılabilir olmasını amaçlayan küresel girişim, yaygın test uygulamaları için önemli bir adım attı. Girişime destek veren şirketlerden alınacak, her biri en fazla 5 ABD Doları değerindeki koronavirüs test kitlerinin, dünya genelinde önce düşük ve orta gelirli ülkelere dağıtılması hedefleniyor. 

Gates Vakfı tarafından sağlanacak alım garantisi karşılığında girişime destek veren şirketler, ürettikleri koronavirüs aşısının yüzde 20’sini düşük ve orta gelirli ülkelerde dağıtılmak üzere ayıracak. Geri kalan yüzde 80’ini ise dünyanın geri kalan ülkelerinden, sipariş aldığı oranda satabilecek. Almanya şimdiden 20 milyon test siparişinde bulundu, Fransa ve İsviçre’nin de aynı adımı atması bekleniyor. 

İngiltere hükümetinin yaklaşık 90 dakikada sonuç veren tükürük ve antijen testlerine yatırım yaptığı biliniyor. Bu nedenle sözkonusu testlerden sipariş edip etmeyeceği şimdilik belirsiz. Ancak DSÖ tarafından desteklenen proje kapsamındaki koronavirüs testleri çok daha hızlı (15 ila 30 dakikada) sonuç veriyor, uygulaması daha kolay ve çok daha ucuz. Testler ayrıca okullarda, üniversitelerde ve işyerlerinde toplu uygulama ve tarama yapmak için de elverişli. 

Güney Koreli SD BioSensor şirketinin ürettiği hızlı koronavirüs test kiti, DSÖ’den acil uygulama onayı aldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Abbott firmasının yine Güney Kore’de ürettiği diğer testin de yakın zamanda DSÖ’den onay alması bekleniyor. 

İsviçre merkezli Yenilikçi Yeni Teşhis Vakfı (Foundation for Innovative New Diagnostics/FIND) koronavirüs testlerinin dünya genelinde yaygın uygulanmasına yönelik girişimde önemli bir rol oynuyor. FIND Yönetim Kurulu Başkanı Catharina Boehme, test kitlerinin siparişinde düşük ve orta gelirli ülkelere öncelik vereceklerini belirtti. Boehme, “Küresel çapta koronavirüs testlerine yönelik talebin ve arzın hızla arttığını görüyoruz. Şirketlere sağlanan alım garantisi sayesinde, varlıklı ülkeler daha hızlı hareket edip sipariş vermeden, düşük ve orta gelirli ülkelerin testlere erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Burada asıl mesaj, daha önce benzeri görülmemiş bir küresel işbirliğinin mümkün olduğunu anlamak. Dünyanın önde gelen sağlık firmaları ve kâr amacı gütmeyen kurumların bir araya geldiklerinde neler başarabildiğine tanıklık ediyoruz” diye konuştu

Test kitlerini üreten her iki şirket de testlerin yaklaşık yüzde 97 oranında doğru sonuç verdiğini iddia ediyor. FIND ise laboratuvar ortamıyla dış dünyadaki koşulların farklılığına dikkat çekerek bu oranın yüzde 80 ila 90 olmasını bekliyor. Bu oranların birçok ülkede salgını kontrol altına almaya yardımcı olması umuluyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.